Deal με γαλλικό κολοσσό πολλών εκατομμυρίων για την S&B

Deal με γαλλικό κολοσσό πολλών εκατομμυρίων για την S&B

Η ελληνική εισηγμένη συγχωνεύεται με την εταιρειά βιομηχανικών ορυκτών Imerys.

Ένα deal εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έρχεται να ταράξει τα νερά των ελληνικών επιχειρήσεων, σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που έχουν συναφθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των ορυκτών, με πρωταγωνιστή ελληνικό όμιλο.

Ο γαλλικός κολοσσός Imerys «έδωσε» και επισήμως τα χέρια με την S&B της οικογένειας Κυριακοπούλου στο Παρίσι, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για ένα deal της τάξης των στα 525 εκατ. ευρω, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 1ο τρίμηνο του 2015.

Ειδικότερα, η στρατηγική συμφωνία προβλέπει πως η Imerys θα καταβάλλει στην οικογένεια Κυριακόπουλου 311 εκατ. ευρώ σε μετρητά , ενώ θα δοθούν μετοχές της Imerys αξίας 214 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από αύξηση κεφαλαίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οικογένεια Κυριακόπουλου που σήμερα κατέχει το 61% της S&B θα αποκτήσει ως αντάλλαγμα το 4,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Imerys. Σημειώνεται πως η απορρόφηση αφορά τον όμιλο εκτός από τους βωξίτες.

Στόχος της διοίκησης της ελληνικής εισηγμένης, η οποία παρέχει διεθνώς βιομηχανικές λύσεις αναπτύσσοντας και μετατρέποντας φυσικούς πόρους σε προϊόντα για βιομηχανικούς πελάτες, είναι να διασφαλίσει σε κάθε περίπτωση τη μελλοντική πορεία της και να συνεχίσει να καταγράφει αναπτυξιακούς ρυθμούς. Το πιο σημαντικό είναι πως η δραστηριότητα του ομίλου στη χώρα μας θα συνεχιστεί κανονικά χωρίς το deal να επηρεάσει τη λειτουργία της εταιρείας.

Στην Ελλάδα λειτουργεί 11 ορυχεία, 6 εργοστάσια & μονάδες επεξεργασίας και 2 κέντρα διανομής, ενώ απασχολεί 600 εργαζομένους και πραγματοποιεί πωλήσεις σε 34 χώρες ανά τον κόσμο.

Την ικανοποίησή του για το νέο επιχειρηματικό σχήμα που δημιουργείται στον κλάδο των ορυκτών εξέφρασε ο Πρόεδρος και CEO της Imerys κ. Gillers Michel. Ο ίδιος δήλωσε πως «η συμφωνία αυτή αποτελεί ορόσημο για την στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας και πως θα επιτρέψει στο γαλλικό όμιλο να ενισχύσει την παγκόσμια θέση του στον κλάδο βιομηχανικών μετάλλων. « Η δυναμική της εταιρείας για καινοτομία και η επιτάχυνση της διεθνής ανάπτυξης, θα αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης και θα δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους μας. Θα ήμουν ευτυχής να καλωσορίσω έναν εκπρόσωπο της οικογένειας Κυριακόπουλου, στο Δ.Σ της Imerys».

Αμέσως μετά την υπογραφή του deal η Imerys γνωστοποίησε το γεγονός στη γαλλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού η μετοχή της ανήκει στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που συνθέτουν τον δείκτη Cac 40, με την κεφαλαιοποίησή της στο γαλλικό χρηματιστήριο να διαμορφώνεται κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Όσο για το προφίλ και τη δραστηριότητα του γαλλικού ομίλου που εδρεύει στο Παρίσι, έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες με περισσότερες από 250 βιομηχανικές τοποθεσίες. Παράλληλα λειτουργεί πάνω από 120 ορυχεία, απασχολεί πάνω από 16.000 ανθρώπους και εξάγει 30 διαφορετικά ορυκτά ή οικογένειες των ορυκτών. Διαθέτει ισχυρή βάση ρευστότητας καθώς το επιτόκιο δανεισμού του σε εταιρικά ομόλογα δεν ξεπερνά το 3,1% , ενώ τα οικονομικά στοιχεία για το 2012 φανερώνουν πωλήσεις ύψους σχεδόν 3,9 δισ. ευρώ.

Θεωρείται δε από τις ιστορικότερες εταιρείες του κλάδου αφού η δραστηριοποίησή της ξεκίνησε το 1880 αρχικώς με την επωνυμία Imetal. Η εταιρεία συστάθηκε από την οικογένεια Ρόθτσιλντ, έχοντας ως βασική δραστηριότητα την εξόρυξη και μετατροπή του νικελίου. Από το 1990 και μετά εστίασε την ανάπτυξή της σε βιομηχανικά ορυκτά, μέσω και της εξαγοράς επιχειρήσεων, και στη συνέχεια αναπτύχθηκε μέσω εξαγορών στους κλάδους πυρίμαχων υλικών, αργίλους, κεραμικά σώματα και τεχνικά κεραμικά. Το Σεπτέμβριο του 1999 μετονομάστηκε σε Imerys, επωνυμία την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.