Δεύτερος νεκρός στην Ιταλία από τον νέο κοροναϊό

Δεύτερος νεκρός στην Ιταλία από τον νέο κοροναϊό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για τα κρούσματα του νέου κοροναϊού που δεν έχουν σαφή επιδημιολογική σχέση.

‘Ενας δεύτερος ασθενής προσβεβλημένος από τον νέο κοροναϊό απεβίωσε στην Ιταλία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο πηγές στις υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς η νόσος επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 30 κρούσματα.

Το θύμα ήταν μια γυναίκα κάτοικος της περιφέρειας της Λομβαρδίας όπου βρίσκεται το Μιλάνο, μετέδωσε το ANSA. Ο θάνατός της έγινε γνωστός μερικές ώρες αφότου ένας 77χρονος απεβίωσε στη διάρκεια της νύκτας κοντά στην Πάδοβα, στη γειτονική περιφέρεια Βένετο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που δεν έχουν σαφή επιδημιολογική σχέση, παρόλο που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του.

Τα κρούσματα χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση περιλαμβάνουν ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα ούτε έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανέφερε στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σύμφωνα με αναφορές, η νόσος παρέμεινε ήπια στο 80% των ασθενών του κοροναϊού και ήταν σοβαρή ή κρίσιμη στο 20% των ασθενών αυτών, πρόσθεσε ο Τέντρος. Στο 2% των κρουσμάτων, ο ιός ήταν θανατηφόρος.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας συνεχίζει να είναι το ενδεχόμεο ο Covid-19 να διαδοθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας», δήλωσε. «Έχουμε επίσης δημοσιεύσει ένα στρατηγικό σχέδιο ετοιμότητας και απόκρισης, που περιλαμβάνει έκκληση για 675 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουμε χώρες, ιδιαίτερα αυτές που είναι περισσότερο ευάλωτες».

La Repubblica: 34 Ιταλοί θετικοί στον κοροναϊό

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, οι ιταλοί που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κοροναϊό είναι, πλέον, τριάντα τέσσερις.

Δύο ασθενείς, ένας ηλικιωμένος από την περιφέρεια Βένετο και μια γυναίκα από την Λομβαρδία, κατέληξαν τις τελευταίες δώδεκα ώρες.

Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι ότι το σύνολο των κρουσμάτων αυτών, διαγνώσθηκε μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ πάνω από τέσσερις χιλιάδες άτομα πρόκειται να υποβληθούν σε τεστ για τη διάγνωση τυχόν μετάδοσης του ιού.

Παρά τις εκκλήσεις του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να μην διαδοθεί πανικός, τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία, και σε πολλές πόλεις της χώρας, χθες, εστιατόρια και καφέ μπαρ ήταν σχεδόν άδεια.