ΔΕΗ: Από το χείλος της χρεοκοπίας, «σύμβολο» της πράσινης ανάκαμψης

ΔΕΗ: Από το χείλος της χρεοκοπίας, «σύμβολο» της πράσινης ανάκαμψης
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Δ.Ε.Η., Αθήνα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το στοίχημα της κυβέρνησης και του “υπουργού ΔΕΗ”, το success story για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός, το μήνυμα στον ανταγωνισμό και οι προκλήσεις.

Μηνύματα προς την αγορά, τους πελάτες της, το επενδυτικό κοινό και τον ανταγωνισμό απευθύνει η ΔΕΗ, το στελεχιακό της επιτελείο αλλά και η κυβέρνηση, ως βασικός μέτοχος, θέτοντας την ιστορική επιχείρηση εκ νέου στη θέση του ηγέτη των αλλαγών του ενεργειακού μετασχηματισμού.

Η εταιρεία δεν αποτελεί πια συστημικό κίνδυνο για την οικονομία, όπως συνέβαινε πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν με καθαρές ζημιές πάνω από 218 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2019 επιβεβαίωνε τις εκτιμήσεις περί χρεοκοπίας. Εξάλλου, ο ορκωτός λογιστής έθετε θέμα βιωσιμότητας στις λογιστικές καταστάσεις της προηγούμενης οικονομικής χρήσης. Πλέον έχει εξυγιάνει τον ισολογισμό της περνώντας σε λειτουργική κερδοφορία, με αντιστροφή της τάσης από το δ ́ τρίμηνο του 2019, με επαναλαμβανόμενο EBITDA 236,8 εκατ. ευρώ από 44,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν. Ταυτόχρονα αυξήθηκε η κεφαλαιοποίησή της στο χρηματιστήριο πάνω από 1 δισ. ευρώ. και η εταιρεία κέρδισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στις συνεργασίες που έχει συνάψει με διεθνείς παίκτες στο πλαίσιο της απολιγνητοποίησης, των ΑΠΕ και των άλλων πράσινων επενδύσεων όσο και στην ανάκαμψη της τιμής της μετοχής, που έχει τριπλασιάσει την αξία της.

Το success story

Ένα success story για την ελληνική αγορά χαρακτήριχε τη ΔΕΗ ο πρωθυπουργός, Κυρικάκος Μητσοτάκης εκδηλώνοντας την ικανοποίησή του για την αλλαγή σελίδας στην εταιρεία, η οποία από το χείλος της χρεοκοπίας που ήταν πριν από ένα χρόνο αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα και σήμερα έχει περάσει σε λειτουργική κερδοφορία, έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της, είναι ελκυστική για τους ξένους επενδυτές και πρωταγωνιστεί στην πράσινη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ως βασικός μέτοχος – μιας και το δημόσιο ελέγχει το 51% – μίλησε με θερμά λόγια στην χθεσινή παρουσίαση του νέου λογοτύπου της επιχείρησης για τα στελέχη της ΔΕΗ αλλά και το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συνέβαλλαν στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης επιχείρησης στην Ελλάδα.


Ο “υπουργός ΔΕΗ”

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά στο θέμα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος σημείωσε ότι όταν του ανατέθηκε το υπουργείο ουσιαστικά κλήθηκε να ανταποκριθεί στην πρόκληση να αναλάβει “υπουργός ΔΕΗ”. “Τυχόν κατάρρευση της ΔΕΗ θα σήμαινε κατάρρευση της οικονομίας” είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στον διορισμό νέας διοίκησης, την οποία η κυβέρνηση άφησε να κάνει τη δουλειά της χωρίς να παρεμβαίνει (micromanagement) αλλά συνεισφέροντας με μεταρρυθμίσεις όπως ο νόμος 4319/19, η θέσπιση πλαισίου για ευελιξία στις προμήθειες, ενέσεις ρευστότητας και άρση του καθεστώτος μονιμότητας για νεοπροσλαμβανόμενους.

Ο κ. Χατζηδάκης πάντως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα του Target Model που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και μικρότερο κόστος ενέργειας. Μεσούσης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης των τιμολογίων υψηλής τάσης στη βιομηχανία η ΔΕΗ καλείται να διαχειριστεί ένα δύσκολο θέμα καθώς πρέπει να στηρίξει από τη μία την ανταγωιστικότητα των επιχειρήσεων και από την άλλη την εύθραυστη – ακόμη – κερδοφορία της. Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστήσει στην πρσοπάθεια εισαγωγής ενός νέου μοντέλου ανταγωνισμού που θα στηρίξει τη βιομηχανία και τους καταναλωτές.

Πώς γύρισε η σελίδα

Η ΔΕΗ, η οποία συνδέθηκε με την ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία 70 χρόνια, επανατοποθετείται στην αγορά, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με μεγάλες προκλήσεις. Σύμφωνα με τον Γιώργο Στάσση, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, 14 μήνες τώρα η εταιρεία χτίζει τη νέα της ταυτότητα, εξυγιαίνεται, προσαρμόζεται στη νέα εποχή και θέτει στο επίκεντρο τον πελάτη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα μέτρα που εξήγγειλε, από δωρεάν πάγιο για όλους, εκπτώσεις 8% σε ευάλωτους πελάτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις με καταναλώσεις άνω των 2.000 KWh, μέχρι διπλασιασμό της έκπτωσης στους πελάτες e-bill που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, από 5 σε 10 ευρώ. 

Η νέα ταυτότητα της ΔΕΗ όμως υπηρετεί και τον στρατηγικό στόχο της απολιγνητοποίησης σε συντονισμό με το ευρωπαϊκό green deal και τους εθνικούς στόχους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, το 2024 το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ θα φτάσει το 20% από 2% ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται δίκτυο 1.000 σταθμών φόρτισης, στους οποίους θα προστεθούν 10.000 μεσοπρόθεσμα καθώς έχουν υπογραφεί συνεργασίες με επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλους χώρους στάθμευσης. Επίσης, τα νέα οχήματα της ΔΕΗ θα είναι αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα.

Όσο για την εξέλιξη της απολιγνητοποίησης, σημειώνεται ότι οι μονάδες 1 και 2 στο Αμύνταιο, ισχύος 600 MW έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ενώ επιταχύνεται περαιτέρω το πρόγραμμα απόσυρσης του λιγνίτη, επισπεύδοντας κατά 6 μήνες το κλείσιμο της μονάδας Μεγαλόπολη 3. Σημειώνεται ότι το 2020 η παραγωγή από λιγνίτη αντιστοιχεί σε 5,5 TWH δηλαδή στο 10% της κατανάλωσης της χώρας.

Η ΔΕΗ προχωρά επίσης σε σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την ψηφιοποίηση του δικτύου, με την εισαγωγή έξυπνων μετρητών, συστημάτων αυτοματοποίησης και κεντρικής διαχείρισης, δημιουργώντας έτσι το περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, καθώς το μέλλον όπου ο πελάτης θα μπορεί να είναι εκτός από καταναλωτής και παραγωγός ενέργειας δεν είναι μακριά…