Δέκα αεροπορικές εταιρείες για όσους τρέμουν τα… μικρόβια

Δέκα αεροπορικές εταιρείες για όσους τρέμουν τα… μικρόβια
A worker wipes windows of Japan Airlines' aircraft at Haneda international airport in Tokyo October 19, 2009. Creditors of Japan Airlines Corp have rejected the struggling carrier's restructuring plan and are pushing for a cut in debt waivers and details of the use of state funds, a source familiar with the matter said. REUTERS/Issei Kato (JAPAN TRANSPORT BUSINESS EMPLOYMENT) - RTXPS38

Μια νέα έρευνα εκατομμυρίων επιβατών προσδιόρισε τις 10 αεροπορικές εταιρείες με τις καθαρότερες καμπίνες - συμπεριλαμβανομένων των τραπεζιών και των τουαλετών.

του Κρίστοφερ Έλλιοτ

Αν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που πετούν με απολυμαντικά μαντηλάκια και τζελ, και ανησυχούν για τον επιβάτη που κάθεται δίπλα τους και φταρνίζεται, τότε αυτή η έρευνα είναι για σας!

Η Skytrax ρώτησε πρόσφατα περισσότερους από 18 εκατομμύρια επιβάτες σε 245 αεροπορικές εταιρείες να αναφέρουν τις αεροπορικές εταιρείες με τις καθαρότερες καμπίνες.

Στα πλαίσια του βραβείου Skytrax για την «Πιο Καθαρή Αεροπορική Καμπίνα», ζητήθηκε από τους επιβάτες να αξιολογήσουν τα πρότυπα και την ποιότητα της καθαριότητας στην καμπίνα αεροσκάφους των αεροπορικών εταιρειών που ψήφιζαν. Τα καθίσματα, τα τραπεζάκια, οι μοκέτες και, φυσικά, οι τουαλέτες των αεροσκαφών ελήφθησαν υπόψη για να βγουν τα τελικά αποτελέσματα.

Η λίστα των νικητών είναι ένα who-is-who των αερογραμμών της Ασίας:

1. EVA Air
2. Singapore Airlines
3. ANA All Nippon Airways
4. Cathay Pacific
5. Asiana Airlines
6. Garuda Indonesia
7. Japan Airlines
8. Hainan Airlines
9. Korean Air
10. Hong Kong Airlines

Γιατί έχουν οι ασιατικές αεροπορικές εταιρείες εμμονή με την υγιεινή; Μια προσεκτική ματιά στη λίστα δείχνει ότι οι συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε επιφυλακή εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού MERS. Έχουν υπάρξει συνολικά 126 κρούσματα MERS, συμπεριλαμβανομένων και 11 θανάτων, στη Νότια Κορέα. Ένα άλλο κρούσμα αναφέρθηκε στην Κίνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), ο διεθνής οργανισμός αεροπορικών εταιρειών, λέει ότι το τρέχον ξέσπασμα του MERS δεν χαρακτηρίζεται ως περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, απηχώντας τις συμβουλές του ΠΟΥ. Αλλά οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις περιπτώσεις MERS.

Οι μολυσματικές ασθένειες δεν είναι «καλαμπούρι» για την αεροπορική βιομηχανία. Παρά το γεγονός ότι η τελευταία μεγάλη επιδημία του SARS δεν σκότωσε κάποιον επιβάτη αεροπορικών εταιρειών, η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι οι αεροπορικές εταιρείες Ασίας – Ειρηνικού έχασαν περίπου το ένα τρίτο των εσόδων τους, ή περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ιατροί λένε ότι ο κίνδυνος έκθεσης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για τους τουρίστες, ακόμα κι αν ταξιδεύουν σε μία από τις πληγείσες περιοχές. Ο Αμές Αντάλια, συνεργάτης στο Ιατρικό Κέντρο για την Υγειονομική Ασφάλεια του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, επισημαίνει ότι ακόμη και όταν ο MERS «ταξιδεύει», όπως συνέβη σε δύο περιπτώσεις στις ΗΠΑ πέρυσι, δεν επιβιώνει έξω από τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

«Ενώ ο MERS έχει καταδείξει σαφώς την ικανότητά του να εκμεταλλεύεται τα περιβάλλοντα νοσοκομείων για να εξαπλωθεί, δεν είναι σε θέση να εξαπλωθεί σε επίπεδο κοινότητας» λέει. ο Αντάλια. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ενώ όλοι επικεντρώνονται στην Κορέα, αυτοί που θα πρέπει να ασχολούνται περισσότερο είναι οι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή.

«Για τη Μέση Ανατολή, υπάρχει ένα επίπεδο συναγερμού II όπου συνίστανται αυξημένες προφυλάξεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η αποφυγή επαφής με καμήλες ή γάλα και κρέας καμήλας, ένα ζώο που συνδέεται με τη μετάδοση του ιού MERS σε ανθρώπους», λέει.

Η Μαρσέλα Γκονζάλες, η οποία πέταξε στη Σεούλ την περασμένη εβδομάδα, λέει ότι ενώ ο MERS λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, «το μόνο μέρος όπου ο MERS φάνηκε να απασχολεί πραγματικά ήταν στο αεροδρόμιο».

Και πρόσθεσε: «Πολύ λίγοι άνθρωποι στην πόλη φορούσαν μάσκες. Ήμουν πολύ προσεκτική με το πλύσιμο των χεριών, αλλά κατά τα άλλα η ζωή έμοιαζε να κυλά ως συνήθως».

Η Μέρεντιθ Στίβενς, η οποία διήλθε από τη Σεούλ πηγαίνοντας προς το Χονγκ Κονγκ στις αρχές Ιουνίου λέει ότι η «έντονη απολύμανση» είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ασία μετά από το SARS. Ακόμα και η ίδια ακολουθεί μια τέτοια ρουτίνα, έχοντας πάντα μαζί της τα δικά της αντιβακτηριακά μαντιλάκια και χρησιμοποιώντας τα για να καθαρίζει τα μπράτσα, το τραπεζάκι και το κάθισμα πριν βάλει τη ζώνη ασφαλείας της.

«Ναι, υπάρχει πολύ βήξιμο, αλλά αν πανικοβάλλεστε κάθε φορά που βήχει κάποιος, τότε απλά μπορείτε να ακυρώσετε το ταξίδι σας διότι φαίνεται αναπόφευκτο ότι κάποιος θα βήχει όπου κι αν ταξιδεύετε», προσθέτει.

Προς το παρόν, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να μην ακυρώσουν τα σχέδιά τους να επισκεφθούν την Κορέα. Φαίνεται ότι όλες οι προφυλάξεις και η πεποίθηση ότι η ασθένεια δεν θα εξαπλωθεί στον γενικό πληθυσμό επαρκούν για να θεωρηθεί ασφαλές το ταξίδι στην Κορέα για τους Αμερικανούς.

Πηγή: fortune.com