Δέκα χρόνια καινοτομίας και υπεραξίας για όλο το οικοσύστημα

Δέκα χρόνια καινοτομίας και υπεραξίας για όλο το οικοσύστημα
Με όραμα την υποστήριξη και ενδυνάμωση της νέας γενιάς επιχειρηματιών που έχουν την ικανότητα να μετασχηματίσουν την χώρα και τον κόσμο, η Endeavor Greece γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και γυρίζει σελίδα με μεγάλα σχέδια και νέες ιδέες.

Tα δέκατα γενέθλιά του γιορτάζει φέτος ο οργανισμός Endeavor Greece, και η θέληση για στήριξη και ανάπτυξη ενός δυναμικού και καινοτόμου ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, γεμάτου νέες ευκαιρίες για όλους, είναι πιο δυνατή από ποτέ. «H Endeavor πιστεύει ότι η συνολική ευημερία ευδοκιμεί εκεί όπου υπάρχει ισχυρή στήριξη στους πολλά υποσχόμενους επιχειρηματίες. Γι’ αυτό επιλέγει και υποστηρίζει καινοτόμες ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με τη βοήθεια του διευρυμένου δικτύου μεντόρων και επενδυτών της, που αποτελείται από εκατοντάδες διακεκριμένες προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο», σημειώνει με αφορμή τη δεκαετή του πορεία ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director της Endeavor Greece.

Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director της Endeavor Greece.
Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director της Endeavor Greece.

Σε αυτά τα δέκα χρόνια, η δράση του οργανισμού ανέδειξε στην Ελλάδα και το εξωτερικό μοναδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων αλλά και επιχειρηματιών που δημιούργησαν υπεραξία σε πολλαπλά επίπεδα: και όσον αφορά το σύνολο της οικονομίας, αλλά και σχετικά με τα οφέλη που επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες. Όπως τονίζει ο Παναγιώτης Καραμπίνης, σήμερα η Endeavor Greece στηρίζει ενεργά 43 επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες-μέλη του παγκόσμιου δικτύου και πάνω από 120 εταιρείες στην Ελλάδα, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων της.

Καθοριστικές στιγμές για το οικοσύστημα

Με γνώμονα τις αναπτυξιακές προοπτικές και το όραμα των επόμενων γενεών για ακόμη περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες, η Endeavor Greece στηρίζει τους επιχειρηματίες του δικτύου της φέρνοντάς τους σε επαφή με νέες γνώσεις, ταλέντο και κεφάλαιο.
Με το πρόγραμμα Endeavor Entrepreneurs, αναδεικνύονται οι αξίες που πρεσβεύουν οι διαφανείς ηγέτες του σήμερα, που ονειρεύονται να αναπτυχθούν και να επανεπενδύσουν το χρόνο και τα χρήματά τους για να βοηθήσουν και άλλους επιχειρηματίες να «απογειωθούν». Τα κριτήρια ένταξης στους Endeavor Entrepreneurs είναι ιδιαίτερα απαιτητικά, καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας εντάσσονται στο παγκόσμιο δίκτυο επιχειρηματιών υψηλών προδιαγραφών της Endeavor.

Το Endeavor Entrepreneurs αριθμεί 31 εταιρείες, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει χρηματοδοτήσεις 739 εκατ. δολαρίων. Το 2021 δημιούργησαν 2.754 θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια χρονιά τα συνολικά τους έσοδα έφτασαν τα 1,39 δισ. δολάρια. Στο πρόγραμμα Endeavor ScaleUp, οι ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες με Έλληνες ιδρυτές από όλο τον κόσμο διαμορφώνουν τα επόμενα μεγάλα success stories με ηχηρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος καινοτομίας. Η συμμετοχή στο Endeavor ScaleUp, διαρκεί από 6 έως 18 μήνες και έχει σκοπό να συμβάλει από νωρίς στη διεθνή ανάπτυξη των επιλεγμένων εταιρειών. Στόχος είναι, μέσα από το πρόγραμμα ScaleUp, οι επιχειρηματίες σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα και να αναδειχθούν σε Endeavor Entrepreneurs.

Στο Endeavor ScaleUp έχουν ενταχθεί 59 εταιρείες από 7 διαφορετικούς κλάδους. Το 2021 δημιούργησαν 4.498 θέσεις εργασίας, ενώ έλαβαν συνολικές χρηματοδοτήσεις ύψους 137,7 εκατ. δολαρίων. Με το Rise Up Innovation Program, η Endeavor Greece μαζί με την Κωτσόβολος έθεσαν τις βάσεις για να έρθουν πιο κοντά πολλοί υποσχόμενοι επιχειρηματίες του κλάδου Retail Tech της περιοχής ΕΜΕΑ. Μέσω της σύνδεσής τους με κορυφαίους επενδυτές και εταιρείες, τα μέλη του προγράμματος αποκτούν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ταχύτερης ανάπτυξης στον χώρο του λιανεμπορίου. Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες και στον πρώτο κύκλο του επιλέχθηκαν και υποστηρίζονται 6 εταιρείες από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής συνολικά κεφάλαια ύψους 40 εκατ. δολαρίων.

Πρωτοβουλίες αιχμής

Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των επιχειρήσεων για νέα ταλέντα που θα ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις, η Endeavor Greece δημιούργησε την πλατφόρμα Workintech, με σκοπό να συνδέσει τις ταχέως αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας με εξαιρετικούς επαγγελματίες που αναζητούν τις επόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης και ανάδειξης των ικανοτήτων τους. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι, με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας, οι αιτήσεις Ουκρανών πολιτών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα απέκτησαν έκτακτη προτεραιότητα.

Τέλος, δεν μπορεί να μην γίνει λόγος για τους Outliers. Τη σειρά podcast για τους Έλληνες επιχειρηματίες που διαπρέπουν στο εξωτερικό για το ήθος και τις επιδόσεις τους σε τομείς οι οποίοι υπερβαίνουν το κατεστημένο και συνιστούν έμπνευση για τις επόμενες γενιές επιχειρηματιών. Μέσα από την πρώτη σειρά podcast της Endeavor Greece, μιλούν ανοιχτά για το ταξίδι, τις μικρές στιγμές, τις μεγάλες ιδέες και τις προκλήσεις που ξεπέρασαν, αποτελώντας παραδείγματα προς μίμηση για το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Με αυτή τη φιλοσοφία διαμορφώνεται, λοιπόν, κάθε πτυχή των προγραμμάτων της Endeavor Greece. Για τη δημιουργία και την ανάδειξη νέων ιστοριών επιτυχίας, οι οποίες έχουν χτίσει σταθερά θεμέλια ανάπτυξης με στόχο να επιστρέψουν στην οικονομία πραγματικά αναπτυξιακό κεφάλαιο και να γίνουν οι θεματοφύλακες της δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου που μπορεί να φέρει μόνο θετικές αλλαγές σε ολόκληρο το οικοσύστημα.

Άλλωστε, τα δέκα αυτά χρόνια ήταν μόνο η αρχή. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.