Δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια κρίση, οι κεντρικές τράπεζες «ξέμειναν από πολεμοφόδια»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, είπε μεν ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς τις δράσεις των τραπεζών, αλλά συμπλήρωσε ότι τώρα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι τα πολύ χαμηλά επιτόκια.

Περίπου μια δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεν έχουν απομείνει πολλά στις εργαλειοθήκες των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο για να τονώσουν την οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι ο κόσμος «θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα» χωρίς τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες «ξέμειναν από πολεμοφόδια», δήλωσε.

«Τα επιτόκια, ουσιαστικά παντού, είναι στο μηδέν ή πολύ κοντά σε αυτό. Και τώρα γνωρίζουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα, αυτό είναι όσο μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες», δήλωσε στη σύνοδο των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στην Οσάκα της Ιαπωνίας.