Δέκα πράγματα που αξίζει να κάνεις στην Κωνσταντινούπολη

Ένας ταξιδιωτικός οδηγός για την ιστορική πόλη.

Χριστίνα Ζάχου

Η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλούπολη της Τουρκίας με τις πολλές αντιθέσεις, τα αρώματα και τα πεντανόστιμα φαγητά, είναι μια πόλη που είτε σε γοητεύει με την πρώτη ματιά είτε δεν σου αρέσει καθόλου. Δεν υπάρχει κάτι το ενδιάμεσο.

Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία τότε κάθε φορά που θα την επισκέπτεσαι έχεις να εξερευνήσεις, να δεις και να γευτείς καινούργια πράγματα. Αν όμως ανήκεις στη δεύτερη θα σου πρότεινα να της δώσεις ακόμα μια ευκαιρία για να ανακαλύψεις τις παράξενες ομορφιές της που την κάνουν ακόμα πιο ελκυστική πόλη.

Έφτιαξα έναν οδηγό για αρχάριους, για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν πρώτη φορά μέχρι την Κωνσταντινούπολη και να μάθουν που πρέπει να δώσουν προσοχή και που απλά να.. προσπεράσουν.

10 πράγματα που αξίζει να κάνεις στην Κωνσταντινούπολη

Επίσκεψη στην Αγιά Σοφία

Βρίσκεται στην περιοχή του Σουλτανχαμέτ, όπου είναι το παλιότερο κομμάτι της πόλης. Η ξακουστή εκκλησία  αφού μετατράπηκε σε τζαμί τώρα  λειτουργεί ως μουσείο. Το κτίριο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και θεωρείται  από τα καλύτερα δείγματα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Τα ψηφιδωτά που καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των 500 χρόνων που η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί, πλέον παρουσιάζονται σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σου κλείσε online το εισιτήριο σου λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.

Εξερεύνησε το  Μπλε Τζαμί

Απέναντι από την Αγιά Σοφιά δεσπόζει το Μπλε Τζαμί (από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Κωνσταντινούπολης). Με τους χαρακτηριστικούς έξι μιναρέδες και τον εντυπωσιακό ολοστρόγγυλο τρούλο, – το επίσημο όνομα του είναι «Τζαμί του Σουλτάνου Αμχέτ-, είναι τα 21.000 Ιζνίκ πλακάκια μπλε, λευκού και κόκκινου χρώματος που στολίζουν από τον 17ο αιώνα τις οροφές του. Απο εκεί άλλωστε πήρε το nickname Μπλε. Λειτουργεί κανονικά που σημαίνει πως θα πρέπει να το επισκεφτείς τις ώρες που δεν πηγαίνουν για προσευχή. Το τζαμί είναι κλειστό κάθε Παρασκευή.

Βόλτα στο Τοπ Καπί

Μετά τους δύο ναούς θα καταλήξεις στο Τοπκαπί, που αποτέλεσε την επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον 15ο αιώνα, μέχρι που φτιάχτηκε το Ντολμάμπαχτσε. Πλούτος, αισθητική, τέχνη, ιστορία. Ότι θέλεις να μάθεις για τη ζωή των σουλτάνων θα τη δεις στο Τοπ Καπί. Στα plus η συναρπαστική εικόνα της Πόλης  όπως απλώνεται στα πόδια του Παλατιού.

Ψώνια στο Μεγάλο Παζάρι

Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται η παλιότερη και μεγαλύτερη κλειστή αγορά του κόσμου. Να ξέρεις πως πρόκειται να περπατήσεις ανάμεσα σε 4.000 πάγκους όπου μπορείς να βρεις τα πάντα: στολίδια, σουβενίρ, ρούχα, χειροποίητα χαλιά. Οι έμποροι είναι αρκετά επίμονοι όπου δεν θα σταματήσουν να σου πουλάνε το εμπόρευμα τους. Εξοπλίσου με ψυχραιμία και αν θέλεις να αγοράσεις οτιδήποτε μην παραλείψεις τα παζάρια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Solife.gr