Δέκα προτάσεις του ΣΒΕ για τη βιομηχανία

Δέκα προτάσεις του ΣΒΕ για τη βιομηχανία
Photo: pixabay.com
Σειρά προτάσεων προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ενίσχυση της βιομηχανίας διατυπώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. Προτεραιότητα στον εξορθολογισμό της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Δέκα προτάσεις για την έμπρακτη ενίσχυση της βιομηχανίας διατυπώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές.

Ο ΣΒΕ ζητά τη λήψη αποφάσεων από τη νέα κυβέρνηση που θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και, εν τέλει, την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στον εξορθολογισμό του ισχύοντος φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος, τα οποία, εξ’ αιτίας του ύψους των, μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας. Αναλυτικά οι προτάσεις του ΣΒΕ:

  1. Μείωση μη μισθολογικού κόστους, και εξορθολογισμός στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων.
  2. Ριζική αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και εφαρμογή του μέσω μη κερδοσκοπικών φορέων επενδύσεων, με έμφαση στη στήριξη λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών.
  3. Αποσβέσεις για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας σε 2 έτη, και περαιτέρω αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 200%, με στόχο την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.
  4. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση και υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση στο 50% της σημερινής τιμής, σε βάθος διετίας.
  5. Κατάργηση τελών, χαρτοσήμων και επιβαρύνσεων σε βάθος πενταετίας. (εισφορά του ποσοστού 0,6 της ΑΝΕ 128 στα δάνεια, χαρτοσήμανση με 3,6% των ταμειακών διευκολύνσεων που παρέχουν οι μέτοχοι στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, κλπ..
  6. Τροποποίηση του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.
  7. Τροποποίηση των διατάξεων για τη δήλωση της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης. Εξορθολογισμός της χρήσης του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».
  8. Επέκταση του χρόνου μεταφοράς ζημιών των επιχειρήσεων από 5 σε 15 έτη, και, απλοποίηση της διαδικασίας διαγραφής επισφαλών απαιτήσεων.
  9. Αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια, για την εξυγίανση των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου.
  10. Νομοθετικός προσδιορισμός του ανωτέρου ορίου πληρωμής τιμολογίων, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 60 μέρες.