Δέκα ρήσεις – οδηγός του σοφού της Ομάχα Warren Buffett – Τι είπε για Bezos, Musk, Βitcoin

Δέκα ρήσεις – οδηγός του σοφού της Ομάχα Warren Buffett – Τι είπε για Bezos, Musk, Βitcoin
Τα 10 καλύτερα του Buffett…

Mε 9 + 1 ρήσεις η αλεπού της Ομάχα, ο 92χρονος επενδυτής  και δισεκατομμυριούχος Warren Buffett αποχαιρέτησε το 2022 και υποδέχεται τη νέα χρονιά. 

Όπως λέει, δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί από Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway σύντομα, επέκρινε τις εταιρείες που δημοσιοποιούν παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία και συνέστησε στους πολίτες ανά τον κόσμο έναν τρόπο να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.

Επίσης, άσκησε κριτική στους τζογαδόρους του χρηματιστηρίου, απέρριψε το bitcoin ως άχρηστο και επαίνεσε τον Elon Musk και τον Jeff Bezos.

Ειδικότερα:

  1. Ο Charlie κι εγώ δεν είμαστε συλλέκτες μετοχών είμαστε επιχειρηματίες. (Ο Buffett αναφερόταν στον επί χρόνια συνεργάτη του και αντιπρόεδρο της Berkshire, Charlie Munger.)
  2. Οι παραπλανητικές «προσαρμογές» στα κέρδη γίνονται συχνότερα και πιο «φανταχτερές»καθώς οι μετοχές ανεβαίνουν. Μιλώντας λιγότερο ευγενικά, θα έλεγα ότι οι bull markets εκτρέφουν υπερμεγέθεις, παραμορφωμένους, παραφουσκωμένους «ταύρους».
  3. Η διδασκαλία, όπως και η γραφή, με βοήθησε να αναπτύξω και να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου. Ο Charlie αποκαλεί αυτό το φαινόμενο “φαινόμενο ουραγκοτάγκου”: Εάν καθίσετε με έναν ουραγκοτάγκο και του εξηγήσετε προσεκτικά μια από τις αγαπημένες σας ιδέες, μπορεί να αφήσετε πίσω ένα μπερδεμένο πρωτεύον, αλλά ο ίδιος θα σκέφτεστε πιο καθαρά.
  4. Ξέρω ότι θα κερδίζω με την πάροδο του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα νικήσω όλους τους άλλους ή κάτι τέτοιο. Αλλά το παιχνίδι είναι πολύ, πολύ, πολύ εύκολο αν έχετε τα σωστά πράγματα στο μυαλό σας. (Ο Buffett υπογράμμιζε ότι βλέπει τις μετοχές ως κομμάτια μιας επιχείρησης.)
  5. Έχουμε έναν διάδοχο, αλλά δεν κάνει ζέσταμα ακόμη. Είμαι στην παράταση, αλλά παραμένω ενεργός… 
  6. Ο Elon έχει απέναντί του την General Motors, τη Ford και την Toyota, και όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν όλα αυτά τα πράγματα, και έχει μια ιδέα και κερδίζει. Αυτή είναι η Αμερική. Δεν μπορείς να το ονειρευτείς. Είναι εκπληκτικό.
  7. Δεν θα μπορούσε να συμβεί αλλά συνέβη. Αν σταματούσαμε στην Ομάχα στον δρόμο από τη Νέα Υόρκη στο Σιάτλ και έλεγε, «Πώς σου φαίνεται αυτή η ιδέα;» Θα έλεγα, «Καλή τύχη, Jeff.» (Ο Buffett αναφερόταν στην απίθανη εξέλιξη της Amazon από διαδικτυακό βιβλιοπώλη σε τιτάνα της τεχνολογίας υπό τον ιδρυτή της Jeff Bezos.)
  8. Μερικές φορές το χρηματιστήριο είναι αρκετά προσανατολισμένο στις επενδύσεις και άλλες φορές είναι ένα… καζίνο, ένα σαλόνι τυχερών παιχνιδιών — και αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια, με την ενθάρρυνση της Wall Street.
  9. Αν μου έλεγες ότι κατέχεις όλο το bitcoin στον κόσμο και μου το πρόσφερες για 25 δολ., δεν θα το έπαιρνα, γιατί τι να το έκανα; Θα έπρεπε να σου το πουλήσω πίσω και αυτό δεν θα γινόταν…
  10. Η καλύτερη προστασία από τον πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι η προσωπική σας δύναμη παραγωγής κερδών. Η καλύτερη επένδυση με διαφορά είναι οτιδήποτε εξελίσσει τον εαυτό σας.