Δεκάδες μετασεισμοί κράτησαν ξάγρυπνη τη Σάμο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άγγιξαν ακόμη και τα 5 Ρίχτερ οι δονήσεις όλη τη νύχτα.

Δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου, μετά την ισχυρή δόνηση των 6,7 Ρίχτερ, η οποία καταγράφηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανήλικους στο ελληνικό νησί και σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους στη γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων ωρών, με τις δονήσεις να ξεπερνούν ακόμη τα 5 Ρίχτερ. Μάλιστα, ο καθηγητής Γεωολογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να φθάσουν έως και τα 6,2 Ρίχτερ.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του νησιού εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε και τρία διαδοχικά μίνι τσουνάμι, προξενώντας περαιτέρω ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αθήνα δύο τραυματίες

Την ίδια ώρα, στο Βαθύ της Σάμου επικρατεί ανείπωτη θλίψη, μετά τον χαμό των δύο ανήλικων, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, ηλικίας 15 και 17 ετών. Οι δύο έφηβοι καταπλακώθηκαν από τοίχοσε στενό δρόμο, ενώ επέστρεφαν στο σπίτι τους από το σχολείο.

Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Παίδων διακομίστηκε το βράδυ της Παρασκευής κι ένας 14χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι και στη γνάθο, έπειτα από την πτώση τοίχου. Εντός της ημέρας, μάλιστα, αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ακόμη μία γυναίκα, ηλικίας 63 ετών, μεταφέρθηκε στην Αθήνα με μερική ρήξη σπλήνας. Οι υπόλοιποι επτά τραυματίες έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από το Νοσοκομείο Σάμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Στο Βαθύ της Σάμου οι καταστροφές και οι ζημιές είναι εμφανείς. Ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα (τρία μικρά «τσουνάμι») που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Πέτρες, νερά, φθορές, χώματα είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το Βαθύ της Σάμου.

Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στα στενά μπορεί να διακρίνει τα χαλάσματα και τις ταινίες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί για να μην περάσει ο κόσμος από τα στενά. Οι κάτοικοι αναστατωμένοι και λυπημένοι από τον άδικο χαμό των δύο παιδιών, συζητούν μεταξύ τους , σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι, δίνοντας την δική τους μαρτυρία για το που ήταν την ώρα του σεισμού.

Στο δρόμο από το αεροδρόμιο, έξω από το Πυθαγόρειο, μέχρι το Βαθύ μπορεί να διακρίνει κανείς τις πέτρες που έχουν πέσει και τις πινακίδες που έχουν ξηλωθεί από το δρόμο.

Ο Δημήτρης Σταύρου, οδηγός ταξί, βρισκόταν στο σπίτι του, στη Χώρα Σάμου (η παλιά πρωτεύουσα), την ώρα του σεισμού και όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , το βουητό ήταν τόσο έντονο που τον έκανε να τρομάξει. Ο σεισμός όπως λέει είχε πολύ μεγάλη ένταση και κράτησε πάνω από 10 δευτερόλεπτα. «Όταν σταμάτησε, σηκώθηκε ένα σύννεφο από χώμα. Οι δρόμοι γέμισαν χώματα. Ένιωσαότι πέφτει το σπίτι, ότι θα με πλακώσει. Αναρωτήθηκα πώς θα τη σκαπουλάρω για να μπορώ να φύγω» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το βράδυ οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν. Ο κ. Σταύρου με την οικογένειά του κοιμήθηκαν στο αυτοκίνητο. «Φοβηθήκαμε. Είχε αρκετούς μετασεισμούς. Μετά τον κύριο σεισμό έκανε δύο δυνατούς μετασεισμούς», αναφέρει.

«Στο Βαθύ οι δρόμοι μετακινήθηκαν. Στο Πυθαγόρειο έπεσε ένα τείχος αρχαίο. Στο Καρλόβασι έπεσαν κτίρια βυρσοδεψεία, έπεσε ο τρούλος μιας εκκλησίας», επισημαίνει.

Φτάνοντας στο Βαθύ υπάρχουν παντού λάστιχα καθώς και πυροσβεστικά οχήματα σταθμευμένα ενώ κατά μήκος του λιμανιού πηγαινόερχονται κλιμάκια αστυνομικών και δυνάμεων του λιμενικού Σώματος καθώς και της Πολιτικής Προστασίας. Σε κεντρικό ξενοδοχείο εργαζόμενοι από το πρωί προσπαθούν να βγάλουν τις λάσπες και τα νερά ενώ η αίθουσα εκδηλώσεων έχει πλημμυρίσει και έχει γεμίσει λάσπες. Η Σάμος καλείται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη πραγματικότητα και να είναι σε εγρήγορση για τυχόν μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν.