Δεκαέξι νέοι Έλληνες πέρασαν τις πύλες του κορυφαίου Πανεπιστημίου Berkeley

Δεκαέξι νέοι Έλληνες πέρασαν τις πύλες του κορυφαίου Πανεπιστημίου Berkeley

Υπότροφοι της Γιάννας Αγγελοπούλου συμμετείχαν στο 9ο Clinton Global Initiative University του Πανεπιστημίου Berkeley.

Δεκαέξι Ελληνόπουλα είχαν την τύχη να ταξιδέψουν στο περίφημο πανεπιστήμιο Berkeley, στην Καλιφόρνια, συμμετέχοντας στο 9ο Clinton Global Initiative University (CGIU), με την υποστήριξη της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Η ομάδα φοιτητών, από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τομείς σπουδών, ταξίδεψαν στην Καλιφόρνια, όπου συγκεντρώθηκαν συνολικά 1200 πανεπιστημιακοί φοιτητές από 100 χώρες, για να συναντηθούν με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και προσωπικότητες διεθνούς κύρους και να μοιραστούν ιδέες, απόψεις και λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία συγκροτήθηκε κατόπιν επιλογής που έγινε από ομάδα Ελλήνων πανεπιστημιακών, με βάση προγράμματα και υλοποιήσιμα σχέδια για την επίλυση προβλημάτων ή για την αξιοποίηση ευκαιριών στην Ελλἀδα.

Τα σχέδια αυτά, που περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη χρήση μη- επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων για την παρακολούθηση της γεωργικής σοδειάς μέχρι την κατάρτιση παιδιών και γυναικών στη χρήση ψηφιακών μέσων σε απομακρυσμένα νησιά, με στόχο καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, αποτελούν μερικές μόνο περιπτώσεις για το τι παρουσιάστηκε από την Ελληνική ομάδα στο CGIU.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι Έλληνες φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με προσωπικότητες όπως ο Salman Kahn, Ιδρυτής της Kahn Academy (στον χώρο της εκπαίδευσης), ο Γερουσιαστής John Lewis που συμμετείχε ως Freedom Rider στην ιστορική πορεία του Martin Luther King Jr., καθώς και τον Πρόεδρο Κλίντον, ο οποίος πέρασε το μήνυμα ότι «η αλλαγή συντελείται κάθε φορά από έναν άνθρωπο, σε ένα μέρος, σε μια κοινότητα».

Είχαν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συνάντηση εργασίας με τον Έλληνα Καθηγητή του Haas Business School του Berkeley, Πάνο Πατατούκα.

«Ήταν συγκλονιστική εμπειρία, να συναντάς φοιτητές από όλο τον κόσμο και να μοιράζεσαι ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτόν τον κόσμο» δήλωσε ο Λευτέρης Αραπάκης ένας από τους υποτρόφους.

«Είμαι υπερήφανη γι αυτούς τους νέους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν με εξαιρετικό τρόπο την Ελλάδα, με θετική προδιάθεση και με στόχο να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας. Αποτελούν σπίθα αισιοδοξίας στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» δήλωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ο Μπιλ Κλίντον ξεκίνησε το Clinton Global Initiative University (CGI U) το 2007, προκειμένου να αναδείξει την επόμενη γενιά ηγετών, σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ανά τον κόσμο. Κάθε χρόνο, το CGI U διοργανώνει ένα συνέδριο, όπου φοιτητές, εκπρόσωποι πανεπιστημίων, εξειδικευμένοι συμμετέχοντες και φημισμένα στελέχη από όλους τους χώρους συναντώνται για να συζητήσουν και να εξελίξουν πρωτοποριακές λύσεις σε προβλήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Οι φοιτητές δημιουργούν τις δικές τους «Δεσμεύσεις στην Πράξη», οι οποίες εστιάζουν σε ζητήματα που αφορούν στα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν, στις τοπικές κοινωνίες και σε άλλες χώρες του κόσμου.