Δεκαήμερο φωτιά για τη συνολική συμφωνία

Δεκαήμερο φωτιά για τη συνολική συμφωνία
Emergency meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on July 7, 2015 / Έκτατκτο Γιούρογρουπ στις Βρυξέλλες, στις 7 Ιουλίου, 2015

Ψήφιση των μέτρων χωρίς καθυστερήσεις, τελική συμφωνία για χρέος και πλεονάσματα στο Μπάρι, θα κρίνουν εάν η Ελλάδα θα έχει συνολική συμφωνία στο Eurogroup.

Το διάστημα από την σημερινή συνεδρίαση του Euro working group, μέχρι και την επόμενη συνεδρίαση του οργάνου στις 15 του μήνα θα έχει το υπουργείο οικονομικών για να ψηφίσει τα μέτρα της συμφωνίας, ώστε να εξασφαλίσει την έγκαιρη εκταμίευση δόση των 7 δις ευρώ.

Με την αγωνία να μη δημιουργηθούν “ουρές” της τελευταίας στιγμής, που θα καθυστερήσουν τη συνολική συμφωνία, το οικονομικό επιτελείο συντονίζει από χθες τη συγγραφή των νομοσχεδίων αλλά και των υπουργικών αποφάσεων για τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους , στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του EWG , που αποφασίστηκε την Τρίτη, αμέσως μετά την προκαταρκτική συμφωνία της Αθήνας, θα εξεταστεί αν υπάρχουν οι βάσεις για μια συνολική απόφαση, στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μάιου.

Πιο συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες σε συνεργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών θα οριστικοποιήσουν τρία θέματα:

-Το περιεχόμενο του εφαρμοστικών νόμων, που θα πρέπει να ψηφιστούν και των αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή των φ δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων της Τρίτης.

-Τη δυνατότητα να υπάρχει συμφωνία μεταξύ του συμβουλίου των οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και τις 22 Μαΐου.

-Τα εναλλακτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν σε περίπτωση που μέχρι και τις 22 Μαΐου δεν έχουμε συνολική συμφωνία . Πως δηλαδή η Ελλάδα θα έχει τα απαραίτητα χρήματα έγκαιρα για να καλύψει τα 7,4 δις ευρώ των υποχρεώσεων χρέους που θα έχει τον Ιούλιο.

Στην κατεύθυνση αυτή, η σημερινή αναμενόμενη επικύρωση της συμφωνίας από τα κράτη μέλη θα επιτρέψει την έγκαιρη υποβολή των νομικών κειμένων σε εθνικά κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, που θα πρέπει να τα εγκρίνουν προκειμένου να προωθηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Θα προετοιμάσει επίσης και την επόμενή συνεδρίασή της, που θα γίνει στις 15 Μαΐου και θα είναι καθοριστική γιατί αναμένεται να εξεταστεί το προσχέδιο συνολικής συμφωνίας, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα περιλαμβάνει και το χρέος.

Κρίσιμο G7 στο Μπάρι

Στο μεταξύ στο περιθώριο της συνεδρίασης του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας από τις 11 μέχρι και τις 13 του μήνα αναμένεται να έχουμε συνεδρίαση του και του Washington Group αφού τα μέλη του θα είναι παρόντα στο Ιταλικό λιμάνι

Ειδικότερα παρόντες στην συνάντηση οι ΥΠΟΙΚ των τριών μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης , της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της Γαλλίας, κ. Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας κ. Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι σε ότι αφορά τη λύση του χρέους δεν θα υπάρχει απόφαση για υιοθέτηση άμεσα μέτρων για το ελληνικών χρέος. Ωστόσο, ακόμη και οι πλέον επιφυλακτικοί (Γερμανία Ολλανδία Φιλανδία) φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να δεσμευτούν σε λεπτομερή μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορούν να διαβάζονται από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται μια σαφής πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων έναντι του διεθνούς οργανισμού ότι τα μέτρα θα ληφθούν το καλοκαίρι του 2018 με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν το ΔΝΤ και σε δεύτερο χρόνο και η ΕΚΤ αρκεστούν στις υποσχέσεις των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών με το μεν Ταμείο να επικυρώνει την πρόθεση του να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ να προχωρήσει με αυτά που θα έχει για την ένταξη της Ελλάδας στο QE μέσα στον Ιούλιο.

Πηγή: news247.gr