ΔΕΛΤΑ: «Διπλοστραγγιστό» χτύπημα στον ανταγωνισμό

ΔΕΛΤΑ: «Διπλοστραγγιστό» χτύπημα στον ανταγωνισμό

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού, τα νέα προϊόντα και το δυναμικό comeback.

 

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, η οποία έπειτα από μια μακρά περίοδο ύφεσης που αποτυπώθηκε με ζημιές στα οικονομικά της μεγέθη, επέστρεψε από το 2017 σε αναπτυξιακή τροχιά και κάνει δυναμική επάνοδο με το λανσάρισμα του γιαουρτιού ΔΕΛΤΑ ΔΙΠΛΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ. Άλλωστε την τελευταία πενταετία έχει προβεί σε επενδύσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ αναγνωρίζοντας την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται στο στραγγιστό γιαούρτι.

Για το 2018 η ΔΕΛΤΑ καταγράφει άνοδο +2% στον τζίρο, συνεχίζοντας τη θετική πορεία στην οποία επέστρεψε το 2017. Μάλιστα, από πέρυσι τον Ιούλιο, όλοι συγκλίνουν στο ότι υπάρχει μια ανάκαμψη στην αγορά του γιαουρτιού, ώθηση η οποία δόθηκε από την αναδιάρθρωση που συντελέστηκε στον κλάδο των σούπερ-μάρκετ. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγικές  δραστηριότητες της ΔΕΛΤΑ αναπτύσσονται ραγδαία, με 40% αύξηση εντός 2017 σε σχέση με το 2016. Περίπου το 50% του στραγγιστού γιαουρτιού που παράγει εξάγεται, ενώ έχει παρουσία μέσω των εξαγωγών της (γιαούρτι, τυριά και γάλα εβαπορέ) σε 13 χώρες και 4 ηπείρους.

Όπως τόνισε η Διευθύντρια Μάρκετινγκ της ΔΕΛΤΑ, Άννα Κυδωνάκη, η ΔΕΛΤΑ παραμένει στην πρώτη θέση στην κατηγορία του γάλακτος, ενώ διεκδικεί την πρώτη θέση και στην κατηγορία του γιαουρτιού στην οποία κατέχει τη δεύτερη θέση σε αξία με ποσοστό 17% μετά τη ΦΑΓΕ και την τρίτη θέση σε επίπεδο όγκου με ποσοστό 15%.

«Διεκδικούμε τη θέση που μας ανήκει και στο γιαούρτι με μια καινοτομία στο στραγγιστό γιαούρτι. Είναι μια σημαντική κατηγορία στην οποία υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και η οποία αποτιμάται στο  63% σε όγκο και 57% σε αξία», ανέφερε η κα Κυδωνάκη τονίζοντας πως για την παραγωγή του «Διπλοστραγγιστού» γίνεται συλλογή γάλακτος από 700 επιλεγμένες φάρμες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΕΛΤΑ κάθε χρόνο απορροφά το 25% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, στηρίζοντας έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα. Το νέο καινοτόμο προϊόν έχει τοποθετηθεί από τα τέλη Μαΐου σε  μικρά σημεία πώλησης και στα σούπερ-μάρκετ σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από αυτή του ανταγωνισμού και από ότι φαίνεται έχει κερδίσει τις εντυπώσεις του καταναλωτικού κοινού.

«Δεν σκοπεύουμε να αποσύρουμε κανένα προϊόν από τη γκάμα μας. Το “διπλοστραγγιστό” συνιστά μια προσιτή καινοτομία και η τιμή του διαμορφώνεται κάτω από τα 2,90 ευρώ όταν ο leader στην τριπλή συσκευασία είναι στα 3,20 ευρώ», τόνισε η κα Κυδωνάκη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο προορίζεται για την ελληνική αγορά, δεδομένου ότι στο εξωτερικό οι καταναλωτικές συνήθειες απαιτούν ελαφρύτερα γιαούρτια.

Η αναδιάρθρωση δίνει ελευθερία κινήσεων

«Φέτος κάναμε μεγάλη προσπάθεια στην κατηγορία των γαλακτοκομικών. Ανοίγοντας έναν νέο κύκλο για την εταιρεία», δήλωσε από την πλευρά του ο Θανάσης Παπανικολάου, ο άνθρωπος που τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει επιφορτιστεί με τη διοίκηση του ομίλου MIG.

Ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού ο κ. Παπανικολάου εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς όπως είπε δόθηκε τέλος σε μια μακράς διάρκειας ιστορία που απαιτούσε χρόνια διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για την εξυγίανση του συνόλου των εταιρειών της VIVARTIA. Σύμφωνα με τον ίδιο η έκβαση ήταν επιτυχής , αφού ο όμιλος κατάφερε να πάρει πίστωση χρόνου εφτά ετών, χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και ένα πλάνο χαμηλών αποπληρωμών, κυρίως, για  τα πρώτα χρόνια.

«Όλες οι εταιρείες του ομίλου αποκτούν πλέον μια χρηματοοικονομική σταθερότητα. Εμείς από την πλευρά μας δώσαμε τις απαιτούμενες εγγυήσεις που απορρέουν από περιουσιακά στοιχεία άλλων εταιρειών του ομίλου. Μάλιστα στην περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ καταφέραμε και πετύχαμε από κοινού με την οικογένεια Χατζάκη συμφωνία εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του εργοστασίου».

Η διοίκηση της VIVARTIA ξεκαθάρισε ότι στα πλάνα της δεν είναι ούτε η πώληση κάποιας εταιρείας που βρίσκεται υπό τη σκέπη της, ούτε όμως και η εξαγορά κάποιας καινούριας. «Η νέα διοίκηση έχει ξεκινήσει την αναδιάρθρωση εδώ και δυο χρόνια σε όλες τις εταιρείες. Δεν μας αφορούν τα κουτσομπολιά που κατά καιρούς γράφονται. Πάντα βγαίνουμε δημόσια και παίρνουμε θέση για ότι συμβαίνει. Θελουμε η ΔΕΛΤΑ να μεγαλώσει και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».

Ο κ. Παπανικολάου υπενθύμισε πως μέσα στην κρίση χάθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων και πως το γεγονός ότι η VIVARTIA κατάφερε να γυρίσει τα οικονομικά της μεγέθη επιστρέφοντας σε αναπτυξιακή τροχιά, συνιστά άθλο. «Σε περίοδο κρίσης ευάλωτος είναι ο leader της αγοράς και όχι τόσο οι μικροί που κερδίζουν περιστασιακά μερίδια, αλλά δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν μελλοντικά. Μετά την αναδιάρθρωση των δανείων έχουμε ελευθερία κινήσεων», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο που επρόκειτο να ανοίξει στα ΗΑΕ είναι ένα project που έχει «παγώσει», ενώ ως προς τη συνεργασία με την ιταλική Granarolo, διατηρεί 50-50 με τη ΔΕΛΤΑ εταιρεία, μέσω της οποίας η δεύτερη αξιοποιεί το δίκτυο για την προώθηση του ελληνικού brand στη γειτονική χώρα.