Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβριο

Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβριο

«Όποιο φορολογικό καθεστώς και να ισχύει μετά τον Σεπτέμβριο θα δίνει δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Σεπτέμβριο», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα, επισήμανε: «Όποιο φορολογικό καθεστώς και να ισχύει μετά τον Σεπτέμβριο θα δίνει την δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών και θα λαμβάνει υπόψη του τους «ευάλωτους» του τουριστικού κλάδου».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως έχει δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ των νήσων, «σε βαθμό που πρέπει να αναχθεί σε θέμα της ψυχιατρικής» και συμπλήρωσε: «Δεν είναι λογικό να σου βάζουν αυτό το θέμα στην Ουάσιγκτον όπου έχεις τόσο σοβαρά θέματα να συζητήσεις. Υπάρχουν ιδεολογήματα, ιδεοληψίες των θεσμών. Ο πρωθυπουργός ξόδεψε πολύ καιρό για να εξηγεί στην κυρία Μέρκελ ποιο είναι το νόημα του ΦΠΑ στα νησιά».

Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το γεγονός ότι πέρσι υπήρξε μείωση των εσόδων από ΦΠΑ αν και σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Μύκονο και την Σαντορίνη. «Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κακό να υπάρξει εξορθολογισμός του ΦΠΑ». Ανέφερε επίσης πως μέσω μιας απλής ηλεκτρονικής διαδικασίας και χωρίς να πηγαίνουν στις εφορίες οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να εισπράττουν την διαφορά καταχωρώντας την απόδειξη. «Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ» υπογράμμισε.

Για τον λεγόμενο φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οριζόντιας επιβολή του, σημειώνοντας πως στο σκεπτικό της κυβέρνησης έχει υπάρξει μία πιθανή προοδευτική κλίμακα επιβολής που όμως να αφορά ξενοδοχεία πολλών αστέρων και πάντως όχι νοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων.

«Δεν θα αφορά τους ευάλωτους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου», ξεκαθάρισε ο Υπουργός και σχολιάζοντας το ζήτημα της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης υπογράμμισε: «όπως το έθεσε ο ερωτών βουλευτής, είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαπραγμάτευση, όμως όταν έχουμε τέτοια αγκάθια είναι πιο δύσκολο. Και δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ είναι άλλα 100 αγκάθια».