Δεν αναμένεται ιδιαίτερη πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας για το εμπόριο

Δεν αναμένεται ιδιαίτερη πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας για το εμπόριο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα νέα για συνέχιση των συνομιλιών έδωσαν όμως ώθηση στις τιμές των αμερικανικών μετοχών. 

Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναμένεται να ταξιδέψει στο Πεκίνο την εβδομάδα της 7ης Ιανουαρίου για συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των εξελίξεων.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Jeffrey Gerrish θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στην οποία θα συμμετέχει επίσης ο Υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων David Malpass. Ούτε το Υπουργείο Οικονομικών ούτε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν σε αίτημα για κάποιο σχόλιο. Ο Gao Feng, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές θα έχουν συνομιλίες τον ερχόμενο μήνα, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνάντηση κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών στο Πεκίνο την περασμένη Πέμπτη.

Η σχεδιαζόμενη συνάντηση είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται σε τροχιά περιορισμού των εμπορικών εντάσεων μεταξύ τους. Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο ανακοίνωσε έναν τρίτο γύρο μείωσης των δασμών σε πάνω από 7.000 αγαθά από την 1η Ιανουαρίου, στα πλαίσια των προσπαθειών ανοίγματος της οικονομίας και μείωσης του κόστους για τους εγχώριους καταναλωτές.

Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή από τη συνάντησή τους στην Αργεντινή κι ύστερα, αλλά η Κίνα δεν είναι ακριβώς σαφής ως προς την αντίδρασή της στα αιτήματα της αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με δύο πηγές στο Πεκίνο με γνώση των συνομιλιών. Η Κίνα θέλει άμεση απόσυρση των τιμωρητικών δασμών που επέβαλλαν οι ΗΠΑ, αλλά παράλληλα υποπτεύεται ότι οι Αμερικανοί θα ζητήσουν περισσότερα προτού συμφωνήσουν σ’ αυτό.

Τα νέα για συνέχιση των συνομιλιών έδωσαν ώθηση στις τιμές των αμερικανικών μετοχών. Ο δείκτης S&P 500 ανέβηκε κατά 4,96% στη Νέα Υόρκη μόλις έγινε γνωστή η είδηση.

Ο Trump έχει συμφωνήσει να αναβάλλει την επιβολή πρόσθετων δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. Πάντως, σύμφωνα με τον Derek Scissors, ειδικό επί κινεζικών θεμάτων στο American Enterprise Institute, οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν εκείνες τις μεγάλης κλίμακας υποχωρήσεις που θα επιτρέψουν να σημειωθεί πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες.