Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Αιγαίο – Δεκάδες νεκροί σε δύο ακόμη ναυάγια

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Αιγαίο – Δεκάδες νεκροί σε δύο ακόμη ναυάγια
Μεταφορά μεταναστών και προσφύγων που διασώθηκαν, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016. Κυριολεκτικά παγωμένοι φτάνουν στις ακτές της Λέσβου τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Τα κυκλώματα των παράνομων μεταφορέων στην απέναντι ακτή στέλνουν μέσα στην κοσμοχαλασιά εκατοντάδες ανθρώπους πολλές φορές στο θάνατο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ξεπερνούν τους 40 οι μετανάστες και πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν, από τα ξημερώματα, στελέχη του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλόλιμνου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα (16 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά).

Από το σημείο πλωτό του λιμενικού περισυνέλεξε 26 διασωθέντες (22 άνδρες και 4 γυναίκες), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κάλυμνο και είναι καλά στην υγεία τους.

Τα ξημερώματα, επίσης, μια ξύλινη λέμβος με 49 μετανάστες πρόσφυγες, προσάραξε σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών του Φαρμακονησίου και βυθίστηκε. Από το ναυάγιο αυτό έχασαν τη ζωή τους 6 παιδιά και δύο γυναίκες.

Σκάφος του λιμενικού περισυνέλεξε σώο ένα κορίτσι, ενώ 40 μετανάστες/πρόσφυγες είχαν καταφέρει μόνοι τους να βγουν στη στεριά.

Όλοι οι διασωθέντες και οι σοροί των άτυχων μεταναστών μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

ΕΕΔΥΕ: Οι πνιγμοί παιδιών δεν είναι φυσικό φαινόμενο

«Οι πνιγμοί των προσφύγων, ανάμεσά τους και παιδιών, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της καταλήστευσης των πόρων σειράς χωρών και ιμπεριαλιστικών πολέμων-επεμβάσεων με διάφορα προσχήματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και προσθέτει:

«Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, ανυποχώρητο στον ιμπεριαλισμό, καλεί σε ενίσχυση της δράσης ενάντια στις αιτίες του ξεριζωμού και την ελληνική εμπλοκή στα σχέδιά του, ενώ παράλληλα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους που φτάνουν στη χώρα μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της μπροστά σε αυτήν τη φρίκη

Ανακοίνωση μετά τη νέα τραγική είδηση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει, “Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 42 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι 17 ήταν παιδιά. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της μπροστά σε αυτήν τη φρίκη. Δεν μπορεί το Αιγαίο να μετατραπεί σε  ένα νεκροταφείο ανθρώπινων ψυχών. Οι ροές των προσφύγων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, επιμερισμού της ευθύνης και συνυπευθυνότητας”.

ΝΔ: Δεν μπορεί το Αιγαίο να συνεχίσει να είναι απέραντο νεκροταφείο

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο, όπου δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, έχασαν με δραματικό τρόπο τη ζωή τους.

«Το δράμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά ταυτόχρονα και ζήτημα ασφάλειας», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζει πως δεν μπορεί το Αιγαίο να συνεχίσει να είναι απέραντο νεκροταφείο, ούτε η χώρα μας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.

Επ’ αυτού η ΝΔ επισημαίνει ότι αυτή η πρόκληση δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα και σημειώνει ότι η χώρα μας, ως σύνορο της Ευρώπης -και μάλιστα σε περίοδο κρίσης- έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή.

«Η κυβέρνηση, αφού πρώτα περιπλανήθηκε στην ιδεοληψία και την απραξία, ανέλαβε δεσμεύσεις και, τώρα, καλείται να τις εφαρμόσει. Και, βέβαια, να αξιοποιήσει άμεσα όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και προγράμματα. Εάν δεν τα κάνει αυτά, θα ενισχύσει εκείνους που περιμένουν να εκτοξεύσουν κατηγορίες ή/και να λάβουν αποφάσεις σε βάρος της χώρας», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη να καταστεί σαφές προς την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα, μόνη της, δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος, ούτε και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τέτοιας κλίμακας και έντασης.

«Η ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη πρέπει να είναι διαρκής και χειροπιαστή. Όλοι είναι ανάγκη να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία είναι απαραίτητο να κάνει πράξη, χωρίς ολιγωρίες, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει, επίσης, η ΝΔ, προσθέτοντας πως η γειτονική χώρα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες και να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της.

«Ειδικά, αυτό το τελευταίο, μαζί με την παραδοχή ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, κάποιοι που, επιπόλαια, σκέπτονται ή μιλούν για ανατροπές στη Συνθήκη Σένγκεν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Ποτάμι: Είναι οι πνιγμένοι, ηλίθιε

«Πυρά» κατά της στάσης που κρατά η Ευρώπη για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα εξαπολύει το Ποτάμι με αφορμή τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο και σχολιάζει «είναι οι πνιγμένοι, ηλίθιε», αναφερόμενο στη φράση «είναι η εφαρμογή, ανόητε» που χρησιμοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός την Πέμπτη.

«Άλλοι 42 πνιγμένοι στο Αιγαίο. Γυναίκες και παιδιά. Η Ευρώπη συνεχίζει να στήνει συρματοπλέγματα και, στο Νταβός, να κοροϊδεύει τον εαυτό της για τις προτεραιότητές της», αναφέρει το Ποτάμι.

«Την ίδια στιγμή η πορεία χιλιάδων προσφύγων προς την Ευρώπη μοιάζει με ένα όλο και πιο ακριβό στοίχημα. Γι’ αυτούς», συμπληρώνει η Σεβαστουπόλεως και καταλήγει: «Είναι οι πνιγμένοι ηλίθιε. (Και δεν κάνουμε χιούμορ)».

Πέντε αποστολές μετεγκατάσταση προσφύγων τον Ιανουάριο

Με πέντε αποστολές μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινά το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2016.

Η πρώτη μετεγκατάσταση για τη νέα χρονιά έγινε την περασμένη εβδομάδα με την αποστολή δύο προσφύγων στην Πορτογαλία. Σήμερα ταξίδεψε στην Ιρλανδία μια δεκαμελής οικογένεια από τη Συρία, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ακολουθούν 20 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και την Ερυθραία (τέσσερις οικογένειες και ένας ασυνόδευτος ανήλικος), οι οποίοι θα ταξιδέψουν στη Φινλανδία. Την ίδια μέρα θα φύγουν και επτά οικογένειες από τη Συρία, το Ιράκ και την Ερυθραία για τη Γαλλία (συνολικά 43 άτομα). Θα ακολουθήσει άλλη μία αποστολή στη Γαλλία στις 29 Ιανουαρίου με 51 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και την Ερυθραία.

Τον Φεβρουάριο θα ακολουθήσουν μετεγκαταστάσεις σε Ολλανδία και ίσως και Κύπρο.