Δεν έχει τέλος το δράμα στο Αιγαίο – Τουλάχιστον 33 νεκροί μετανάστες σε νέο ναυάγιο

Δεν έχει τέλος το δράμα στο Αιγαίο – Τουλάχιστον 33 νεκροί μετανάστες σε νέο ναυάγιο
Πρόσφυγες φτάνουν με φουσκοτό σκάφος σε ακτή κοντά στην Εφταλού, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, στη Λέσβο. Αδίστακτος 34χρονος τούρκος διακινητής μεταναστών και προσφύγων είχε κουβαλήσει στη Λέσβο με το 15μετρο ξύλινο σκάφος του μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο περισσότερους από 1000 ανθρώπους. Εισπράττοντας από τον καθέναν περισσότερα από τα 1500 ευρώ. Τελικά χθες το απόγευμα συνελήφθη από στελέχη του Λιμενικού Σώματος που περιπολούσαν στην περιοχή μαζί με στελέχη της FRONTEX. Σύμφωνα με πληροφορίες το δουλεμπορικό αυτό σκάφος, κινούμενο στη διαδρομή από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια και συγκεκριμένα την περιοχή Μπεχράμ Καλά στην Εφταλού της Λέσβου, είχε μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Εντοπίστηκε και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Τον άφησαν πρώτα να αποβιβάσει τους φυγάδες από τα απέναντι παράλια, προκειμένου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια τον καταδίωξαν και τον συνέλαβαν. Ο φωτογραφικός φακός του Πέτρου Τσακμάκη είχε αποθανατίσει το σκάφος αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένα από τα ταξίδια τους κι ενώ αποβίβαζε π

Η βάρκα τους ανατράπηκε στα ανοιχτά, ενώ κατευθυνόταν προς τη Λέσβο.

Τουλάχιστον 33 μετανάστες πνίγηκαν σήμερα στ΄ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε ένα νέο ναυάγιο στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Μιανμάρ είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 75 μετανάστες.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων.

Το ανατραπέν σκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από τις τουρκικές ακτές και σωσίβια γιλέκα όπως και προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών που πνίγηκαν διακρίνονταν στην παραλία.

Μεταξύ των θυμάτων του ναυαγίου είναι και παιδιά, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP. Το άψυχο σώμα ενός βρέφους, το οποίο ήταν ντυμένο, ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στην πόλη Αϊβατζίκ και το σώμα άλλου μωρού περισυνελέγη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το νέο αυτό δράμα προστίθεται στα αλλεπάλληλα ναυάγια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος. Ήδη την Πέμπτη 24 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 παιδιά, πνίγηκαν σε ναυάγιο στ΄ανοικτά της Σάμου. Την Τετάρτη, επτά άνθρωποι, μεταξύ τους δύο παιδιά, πνίγηκαν στ΄ανοικτά της Κω και την περασμένη εβδομάδα 45 μετανάστες χάθηκαν σε τρία ναυάγια, στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Άγκυρα και Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου “σχέδιο δράσης” που προβλέπει ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισεκ. ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους και να καταπολεμούν τα δίκτυα των διακινητών.

Ωστόσο η Ρώμη μπλοκάρει τη χρηματοδότηση αυτή, προκειμένου περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι από αυτούς που προβλέπεται επί του παρόντος να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των 3 δισεκτ. ευρώ. Μέχρι τώρα προβλέπεται ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καλύψει το ένα τρίτο της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο ποσό να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ιταλία θέλει επίσης να έχει έλεγχο για το πώς χρησιμοποιούνται οι πόροι αυτοί από την Άγκυρα.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ απέκλεισε σήμερα οποιοδήποτε πρόβλημα με την Ιταλία και δήλωσε ότι τα χρήματα θα αποδεσμευτούν τον Φεβρουάριο. “Τα 3 δισεκ. ευρώ θα φτάσουν στην Τουρκία πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου”, είπε ο υπουργός ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.