Δεν έχει τέλος το sell off στη Wall Street – Στη δίνη του πληθωρισμού, με βαρίδι την τεχνολογία

Δεν έχει τέλος το sell off στη Wall Street – Στη δίνη του πληθωρισμού, με βαρίδι την τεχνολογία
A view of american flags at New York Stock Exhange during the coronavirus pandemic on May 20, 2020 in Wall Street, New York City. COVID-19 has spread to most countries around the world, claiming over 316,000 lives with over 4.8 million infections reported. (Market Watch)— Dow, S&P 500 weakness belie positive NYSE market breadth. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Παραμένει η ανησυχία τόσο για τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων όσο και για ένα πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία

Δίχως τέλος φαίνεται να είναι το sell off στη Wall Street, που ταλανίζεται από τις καλπάζουσες πληθωριστικές πιέσεις αλλά και από την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων. 

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο διαμορφώθηκε  στο 8,3%, σε ετήσια βάση, από το 8,5% του Μαρτίου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη, στο 8,1%. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έφτασε το 3,04%.

«Όλοι θέλουν να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, των τροφίμων και της εργασίας, αλλά ταυτόχρονα, ο μηχανισμός μας για να γίνει αυτό είναι η αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε η Susan Schmidt της Aviva Investors. «H Fed λαμβάνει ημίμετρα και αυτό είναι ανησυχητικό για τους επενδυτές επειδή προσπαθούν να καταλάβουν πώς αυτό επηρεάζει τις επιχειρήσεις. Για αυτό οι δείκτες παρουσιάζουν τόσο μεγάλες διακυμάνσεις» πρόσθεσε. 

Στο μεταξύ, η Bank of America προβλέπει ότι έως τον Οκτώβριο του 2022 ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.000 μονάδες από μέση τιμή εσχάτως 4.400 μονάδες και τρέχουσα 3.935 μονάδες. Σε αντίθεση, η J P Morgan αντιθέτως προτρέπει σε επιλεκτικές αγορές, γιατί η FED δεν θα αφήσει τα χρηματιστήρια να βυθιστούν…

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει η ανησυχία τόσο για τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων όσο και για ένα πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, στη χθεσινή συνεδρίαση, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε πτώση -1,02%, στις 31.834 μονάδες, ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση -1,65%, στις 3.935 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε -3,18%, στις 11.364 μονάδες.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι Meta Platforms, Apple, Netflix και Microsoft σημείωσαν πτώση 4,5%, 5,2%, 6,4% και 3,3% αντίστοιχα, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αποεπενδύουν από τους τομείς ανάπτυξης. Οι τομείς της τεχνολογίας υποχώρησαν περισσότερο από 3%, παρασύροντας καθοδικά τον S&P 500.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι δεν θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, στις επόμενες συνεδριάσεις της εντούτοις οι επενδυτές θεωρούν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.