Δεν ευθύνονται τα μέλη των ΔΣ εταιρειών για μη καταβολές ασφαλιστικών εισφορών

Δεν ευθύνονται τα μέλη των ΔΣ εταιρειών για μη καταβολές ασφαλιστικών εισφορών

Αλλάζει το άρθρο περί συνυπευθυνότητας εταίρων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων για οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Στην αλλαγή του άρθρου 31 (πρώην 29) του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, που προέβλεπε «την αλληλέγγυα, προσωπική και εις ολόκληρον ευθύνη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων σε περίπτωση που το Νομικό Πρόσωπο που εκπροσωπούν οφείλει εισφορές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης», προχωρεί το υπουργείο Εργασίας.

Μετά την αλλαγή αυτή, δεν θα ευθύνονται και με την προσωπική τους περιουσία, απλά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ή μέτοχοι ή εταίροι, που δεν είχαν λάβει μέρος στη διοίκηση της εταιρείας.

Για το περιεχόμενο της νομοτεχνικής βελτίωσης ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνο Μίχαλο, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης.

Στη συνάντηση, ο κ. Στρατούλης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και σχετίζονται με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, την αποποινικοποίηση των οφειλών των επαγγελματιών προς αυτά, αλλά και τη δυνατότητα επιλογής μέχρι τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες κατάταξης στην ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος ανέφερε, μετά τη συνάντηση, ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει κάποιες βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα η μείωση του επιτοκίου σε χαμηλότερο επίπεδο από το 3% που προσδιορίζει το νομοσχέδιο. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκτιμά ότι το επιτόκιο δεν πρέπει να ξεπερνά το 2%. Επίσης, θα έπρεπε να υπάρχει η πρόβλεψη bonus επιπλέον μείωσης 5% των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των συνεπών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, η ΚΕΕ και το ΕΒΕΑ προτείνουν την ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου, προκειμένου να συλλάβει το νοσηρό φαινόμενο της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, που ανέρχεται στο 30% της συνολικής απασχόλησης, «στοιχείο που αποτελεί προσβολή για οποιαδήποτε σύγχρονη κοινωνία».

Η επιμελητηριακή κοινότητα, προτείνει την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κι εργαζομένων, καθώς το μέτρο φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, τόσο για την αύξηση της απασχόλησης, όσο και για τη δημιουργία νέων επενδύσεων. Πρόταση των επιμελητηρίων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, με στόχο την ενθάρρυνση νέων προσλήψεων, σε όλες τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους και ένταξη επίσης σε καθεστώς μείωσης όσων επιχειρήσεων υπαχθούν στον διακανονισμό παλαιών οφειλών και για ένα δωδεκάμηνο τηρούν τους όρους του διακανονισμού. Επαναφορά των ασφαλιστικών εισφορών στο παλαιό ύψος (+10%) για όσες επιχειρήσεις είναι ασυνεπείς στην καταβολή τρεχουσών εισφορών και δόσεων. Ειδικά για την ενθάρρυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, τα επιμελητήρια προτείνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας μιας επιχείρησης.