«Δεν είμαστε έτοιμοι»: Συναγερμός στη Βρετανία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

«Δεν είμαστε έτοιμοι»: Συναγερμός στη Βρετανία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
London / United Kingdom - 9/20/2019: "Strike for Climate" demonstration in Westminster Photo: Shutterstock
Πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες χτυπούν ολοένα συχνότερα το Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα που η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιεί: αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση, το κόστος για τη δημόσια υγεία και τις υποδομές θα είναι καταστροφικό.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η Βρετανία ως προς την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ανεξάρτητης Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (CCC), η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση για θέματα περιβάλλοντος και ανθεκτικότητας.

«Γνωρίζουμε πως τα χειρότερα έρχονται και δεν είμαστε έτοιμοι», δήλωσε η Τζούλια Κινγκ, πρόεδρος της CCC και μέλος της Βουλής των Λόρδων, προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να λάβει μέτρα.

Τα τελευταία χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές: από σφοδρές καταιγίδες και ιστορικούς καύσωνες – όπως αυτός του Ιουλίου 2022, όταν καταγράφηκαν 40°C – μέχρι εκτεταμένες ξηρασίες και πυρκαγιές. Η επιτροπή επισημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι μελλοντικός, αλλά παρών: 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτησίες βρίσκονται ήδη σε ζώνες υψηλού κινδύνου πλημμύρας, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 8 εκατομμύρια έως το 2050.

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις ανθρώπινες απώλειες: σύμφωνα με το σενάριο της έκθεσης, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι ετησίως ενδέχεται να χάνουν τη ζωή τους από τα κύματα ζέστης, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η CCC υπογραμμίζει την έλλειψη στρατηγικής και συντονισμού. Καμία βασική υποδομή – ούτε νοσοκομεία, ούτε σχολεία, ούτε οίκοι ευγηρίας – δεν πληροί τις προδιαγραφές ανθεκτικότητας, ενώ ούτε οι γεωργικές εκτάσεις, οι μεταφορές και τα δίκτυα ύδρευσης/άρδευσης έχουν προστατευτεί επαρκώς.

Η Επιτροπή ζητά συγκεκριμένους στόχους, διατομεακή συνεργασία μεταξύ υπουργείων και ενσωμάτωση των αρχών βιώσιμης προσαρμογής σε όλες τις δημόσιες πολιτικές – από την πολεοδομία μέχρι τη γεωργία και τις μεταφορές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα 1,5 εκατομμύρια νέα σπίτια που προγραμματίζει να ανεγείρει η κυβέρνηση, για τα οποία η CCC επισημαίνει πως δεν υπάρχει σχεδιασμός ανθεκτικότητας.

Η έκθεση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Η Greenpeace σημείωσε ότι «τα σπίτια μας καταστρέφονται, τα αγροκτήματά μας πλημμυρίζουν και οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα», ενώ η Friends of the Earth ζήτησε «φιλόδοξο και δεσμευτικό σχέδιο» αντί για ημίμετρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: