Δεν είναι πια μυστικό: Η Reddit προετοιμάζεται για τη Wall Street

Δεν είναι πια μυστικό: Η Reddit προετοιμάζεται για τη Wall Street
Photo: AFP

Tων Jessica Mathews, Anne Sraders

Το Reddit ανακοίνωσε χθες ότι συγκέντρωσε χρηματοδότηση 410 εκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής την Fidelity Investments. Σχεδιάζει να συγκεντρώσει ακόμα 290 εκατομμύρια δολάρια από προϋπάρχοντες επενδυτές (και ενδεχομένως και μερικούς νέους) για να ολοκληρώσει έναν γύρο χρηματοδότησης.

Αυτό θα έδινε στην εταιρεία αποτίμηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων – από 6 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζουμε ότι οι Sequoia Capital, Tencent Holdings και Andreessen Horowitz είναι μερικοί από τους υπόλοιπους μεγάλους επενδυτές της.

Η πλατφόρμα των κοινωνικών μέσων σίγουρα βρέθηκε στο προσκήνιο φέτος, ιδιαίτερα με το r/WallStreetBets και το GameStop – το οποίο, παρεμπιπτόντως, οδήγησε τον CEO του Reddit, Steve Huffman, να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Σώματος, όπου τόνισε ότι ήταν περήφανος για τους Redditors που έθεσαν «σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη και τις ευκαιρίες στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», παρόλο που οι απόψεις τους μπορεί να φαίνονται «αδαής ή χαοτικές σε κάποιον τρίτο».

Επιπλέον, το Reddit έχει κάνει πολλές σημαντικές προσλήψεις φέτος: Έφερε τον Drew Vollero ως CFO, ο οποίος βοήθησε να εισέλθει η Snap στο χρηματιστήριο. Στη συνέχεια, υπάρχει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Instagram, Timo Pelz, η Laura Nestler της Duolingo και η Allison Miller της Bank of America.

Όλα τα παραπάνω θέτουν το ερώτημα: Ετοιμάζεται το Reddit να εισέλθει στο χρηματιστήριο;

Δεν είναι μυστικό ότι το Reddit σχεδίαζε κάτι τέτοιο. Ο Huffman αναφέρει ότι το μελετάνε εδώ και χρόνια. Προς το τέλος του 2017, είπε ότι ήταν αναπόφευκτο και ότι μπορεί να συμβεί μέχρι το 2020. Συζητιέται ξανά φέτος μετά την πρόσληψη του Vollero, και τώρα με τον νέο γύρο χρηματοδότησης.

«Όλες οι καλές εταιρείες πρέπει να μπουν στο χρηματιστήριο όταν μπορούν», δήλωσε ο Huffman στους Times, κάτι που, παρεμπιπτόντως, μου φάνηκε λίγο περίεργο να το αναφέρει, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Fidelity, ο κύριος επενδυτής της σε αυτόν τον γύρο συγκέντρωσης χρημάτων, είναι μία από τις μεγαλύτερες μη εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους ανταγωνιστές του Reddit τα πάνε πολύ καλά στις συναλλαγές στο χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή. Το Facebook σημειώνει άνοδο περισσότερο από 34% από τον Ιανουάριο, το Snap έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 50% και το Twitter πάνω από 19%. «Οι συναφείς εταιρείες του κλάδου συναλλάσσονται σχεδόν σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών», λέει ο Matt Kennedy, ανώτερος επικεφαλής στρατηγικής στη Renaissance Capital. «Θα μπορούσε να αποκτήσει μια πολύ ελκυστική αποτίμηση στις χρηματιστηριακές αγορές».

Μια αρχική δημόσια προσφορά είναι σαφώς επικείμενη … αλλά πότε; Ο Kennedy λέει ότι το 2021 θα ήταν πιθανώς πολύ επιθετική κίνηση σε αυτό το σημείο, αλλά οι αρχές του 2022 ακούγονται σαν μια πραγματική πιθανότητα.

Φυσικά, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος: Υπάρχουν όλες οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις και οι νέες απαιτήσεις διαφάνειας, η αναδιοργάνωση του διοικητικού συμβουλίου και η προετοιμασία της νομικής ομάδας.

«Για να προχωρήσουμε με επιτυχία, υπάρχει πολλή δουλειά και πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε πρόσφατα ο Huffman στη Wall Street Journal.

 

 

Πηγή: Fortune.com