«Δεν είναι πια στο τραπέζι» η καθαίρεση του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία

«Δεν είναι πια στο τραπέζι» η καθαίρεση του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία

Θα εξεταστεί αν θα ξαναρχίσει ο διάλογος για τη συγκρότηση κυβέρνησης μεταξύ Λέγκα και Πέντε Αστέρων ή αν θα γίνουν εκλογές στους επόμενους μήνες.

Η ιταλική πολιτική κρίση επιφυλάσσει όλο και νέες εκπλήξεις. Την Τρίτη το βράδυ, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι η διαδικασία για την καθαίρεση του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα (την οποία είχε ανακοινώσει το κίνημά του), «δεν είναι πια στο τραπέζι».

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργασθούμε με την προεδρία της Δημοκρατίας για να επιλυθεί η κρίση», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο, ο οποίος ζήτησε, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, «να αφήσουν την κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων να μπορέσει να αρχίσει να εργάζεται».

Θα πρέπει να εξακριβωθεί, τώρα, αν υπάρχουν όντως περιθώρια για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την συγκρότηση, τελικά, μιας κυβέρνησης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, ή αν η πορεία προς τις εκλογές, στο τέλος του Ιουλίου ή τον Σεπτέμβριο, αποτελεί πλέον υποχρεωτική επιλογή.

Η οριστική εξέλιξη, πιθανώς, θα εξαρτηθεί και από την έκβαση της προσπάθειας να συγκροτηθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, την οποία, όμως, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έκαναν γνωστό ότι δεν εννοούν να στηρίξουν.