Δεν υπάρχει Silicon Valley στην Ευρώπη

Δεν υπάρχει Silicon Valley στην Ευρώπη
epa07496040 A exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019. The bank is expected to publish its decisions on monetary policies, including the monthly interest rate. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ρύθμιση μπορεί να βρίσκεται σε καλό επίπεδο, όχι όμως και η πραγματική αλλαγή ιδιαίτερα στην ψηφιακή οικονομία.

των Aaron Pressman και Adam Lashinsky

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ευρώπη είναι ζοφερή, κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Brexit. Στο Fortune Global Forum, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο Παρίσι την εβδομάδα που μας πέρασε, οι Ευρωπαίοι ξανά και ξανά εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις φτωχές επιδόσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου στον στίβο της ψηφιακής οικονομίας. Οι παγκοσμίως κυρίαρχοι κολοσσοί της τεχνολογίας προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, κι αυτό σπέρνει απογοήτευση στους Ευρωπαίους πολιτικούς και επιχειρηματίες.

«Έχουμε χάσει το τρένο», δήλωσε ο Πρίγκιπας Κωνσταντίνος της Ολλανδίας, μέλος της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας και υποστηρικτής της τεχνολογικής κοινότητας της Ευρώπης, μιλώντας σε πάνελ σχετικά με την Silicon Valley της Ευρώπης, η οποία απλώς …δεν υπάρχει. Η Ευρώπη έχει τα μυαλά και τον πλούτο και την αγορά για να αναδειχθεί σε τεχνολογικό ηγέτη. Όπως σημείωσε ο Κωνσταντίνος, η ευρωπαϊκή ήπειρος ήταν ηγέτης στο GSM – το πρότυπο κινητής τηλεφωνίας του παρελθόντος. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια πιο ζωντανή κουλτούρα επιχειρηματικότητας και επενδυτικών κεφαλαίων.

Αντ’ αυτού, η Ευρώπη φαίνεται να έχει καινοτομία σε έναν λιγότερο χρήσιμο – για τους επιχειρηματίες – τομέα: τη ρύθμιση. Τρεις εκπρόσωποι ρυθμιστικών αρχών που βρέθηκαν σε πάνελ του φόρουμ διαφώνησαν με τον ισχυρισμό αυτό, αλλά αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος στην προστασία των δεδομένων με τον κανονισμό GDPR, ενώ την ίδια στιγμή υπολείπεται στον κλάδο της ψηφιοποίησης. Ο Κωνσταντίνος της Ολλανδίας είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να έχουμε πολύ πιο ευέλικτη ρύθμιση».

Η αλήθεια είναι ότι περιφέρειες με λιγότερο ώριμα ρυθμιστικά καθεστώτα ενδέχεται να αποτελούν προσφιλέστερο προορισμό για επενδυτές. Ο Andre Maciel, στέλεχος της Softbank στο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων fund που διαθέτει ειδικά για επενδύσεις στη Λατινική Αμερική, αναφέρει ότι επικεντρώνεται στη Βραζιλία και το Μεξικό.

Πρόκειται για δύο αγορές με νέους καταναλωτές που έχουν γνώση των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ προσφέρουν και καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης, σε σχέση με τον μέσο όρο. Οι δύο χώρες έχουν, την ίδια στιγμή, αγορές εργασίας που χαρακτηρίζονται από ελάχιστη ρύθμιση.

Πηγή: fortune.com