Δεν υπέγραψε ο Προκόπης Παυλόπουλος τις αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

O πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε ανυπόγραφα τα προεδρικά διατάγματα. Πλέον, η νέα κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στις δικές της επιλογές.

Δεν υπέγραψε τα προεδρικά διατάγματα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας απέστειλε στην κυβέρνηση τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση.

Πλέον, όπως ανακοίνωσε και στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κινητοποιήσει εκ νέου τη διαδικασία για την επιλογή των προσώπων που θα τοποθετηθούν στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ με βέλη κατά της ΝΔ

Για «απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη.

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της ΝΔ, διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών.

Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας».