Δεν κάνει πίσω ο Στάρμερ – Η Βρετανία προχωρά σε αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους
- 20/09/2025, 16:00
- SHARE

Η Βρετανία κάνει ιστορική στροφή στη Μέση Ανατολή, με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να ανακοινώνει αύριο Κυριακή την επίσημη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, μια κίνηση που ήδη προκαλεί έντονες διπλωματικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ και τους Times, η απόφαση συνοδεύεται από σκληρή καταδίκη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, την οποία η υπουργός Εξωτερικών Ιβετ Κούπερ χαρακτήρισε «απερίσκεπτη και απαράδεκτη». Ο Στάρμερ αναμένεται να τονίσει ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση αφήνει τη Βρετανία «χωρίς άλλη επιλογή» από το να προχωρήσει στην αναγνώριση.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα θεωρηθεί «ανταμοιβή για τις θηριωδίες της Χαμάς». Ο Στάρμερ απάντησε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να έχει καμία εμπλοκή στη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας και υπογράμμισε ότι η νέα βρετανική θέση δεν μειώνει τη φρίκη των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Η επίσημη διακήρυξη θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από τον αντιπρόεδρο Ντέιβιντ Λάμι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Βρετανία αναμένεται να έχει στο πλευρό της τη Γαλλία, τον Καναδά και την Αυστραλία, που σχεδιάζουν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση θα προκαλέσει διπλωματική ένταση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, την ώρα που το Λονδίνο επιδιώκει να χαράξει αυτόνομη πολιτική στην περιοχή.