Δεν λογαριάζει την αποχή ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Δεν λογαριάζει την αποχή ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζει το ενδεχόμενο μαζικής αποχής στις ευρωεκλογές.

Η επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου «δεν μετριέται από το ποσοστό συμμετοχής», δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στις προβλέψεις για μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το διάστημα 22-25 Μαΐου.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο και η επιτυχία του δεν μετριούνται από το ποσοστό της συμμετοχής. Μήπως οι ΗΠΑ είναι αποτυχημένες επειδή στις προεδρικές εκλογές συμμετέχουν λιγότεροι από το 50% των Αμερικανών;», είπε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

«Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, όμως δεν αποτελεί όργανο μέτρησης της αποτυχίας», πρόσθεσε ο Γιούνκερ, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του απερχόμενου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όταν ρωτήθηκε για τις δημοσκοπήσεις που δίνουν υψηλά ποσοστά σε κόμματα της άκρας δεξιάς, ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι «η Ευρώπη έχει αδυναμίες και ελλείψεις. Όμως αυτό δεν είναι λόγος να πιστεύουμε ότι τα ακροδεξιά κόμματα έχουν κατ’ ανάγκη δίκιο», συνέχισε. «Εάν δείτε τα προγράμματα αυτών των κομμάτων, εάν τα προσθέσετε μεταξύ τους, θα έχετε ενώπιόν σας ένα κράμα το οποίο θα έχει ως συνέπεια τον αφανισμό της Ευρώπης», τόνισε ο Γιούνκερ ο οποίος δεν πιστεύει ότι η ακροδεξιά έχει πιθανότητες να κερδίσει τις ευρωεκλογές.

«Προβλέπουν υψηλό ποσοστό αποχής, αυτός λοιπόν είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να κινητοποιηθούμε», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Μπορντό Αλέν Ζιπέ που θεωρεί σημαντικό «να σταλούν θετικά μηνύματα για την Ευρώπη» η οποία συχνά κατηγορείται ως υπεύθυνη για όλα τα δεινά.

Αργά το απόγευμα σήμερα ο Γιούνκερ θα συμμετάσχει σε τηλεμαχία στο κανάλι LCI με τον κυριότερο αντίπαλό του για την προεδρία της Επιτροπής, τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Γιούνκερ: Οι κυβερνήσεις του ΕΛΚ τα πηγαίνουν καλύτερα στην Ευρώπη

Ο «πόλεμος» της ευρω-αφίσας