Δεν μας έβαλε η Ρωσία να μειώσουμε την παραγωγή πετρελαίου αλλά τα αυξημένα επιτόκια της Δύσης, λέει ο ΟΠΕΚ

Δεν μας έβαλε η Ρωσία να μειώσουμε την παραγωγή πετρελαίου αλλά τα αυξημένα επιτόκια της Δύσης, λέει ο ΟΠΕΚ
epa10225192 Prince Abdulaziz bin Salman Al Saud (C), Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of the Kingdom of Saudi Arabia, attends a press conference of the 33rd Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) and non-OPEC Ministerial Meeting at the OPEC headquarters in Vienna, Austria, 05 October 2022. EPA/CHRISTIAN BRUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν φαίνεται να συμφωνούν Ευρώπη και ΗΠΑ με όσα έγιναν αυτήν την εβδομάδα από τους πετρελαιοπαραγωγούς με επικεφαλής τη Ρωσία.

Οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου στις οποίες συμφώνησαν οι παραγωγοί της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχουν μεγαλύτερες προμήθειες τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην περίπτωση κάποιας κρίσης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιταμ αλ-Γκάις στον τηλεοπτικό σταθμό Al Arabiya.

Η ομάδα ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ και 10 συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησε την Τετάρτη να μειώσει τον στόχο παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, ανέφερε ότι η κίνηση είναι απαραίτητη ως απάντηση στα αυξανόμενα επιτόκια στη Δύση και την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η απόφαση επικρίθηκε από τις ΗΠΑ όπου ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως είναι μια ένδειξη ότι η συμμαχία ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με ενδιάμεσες εκλογές τον επόμενο μήνα, στις οποίες οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι σοβαρό ζήτημα.

«Δεν ήταν μια απόφαση από μία χώρα εναντίον μιας άλλης, θέλω να είναι ξεκάθαρος σε αυτό, και δεν είναι μια απόφαση από δύο ή τρεις χώρες εναντίον μιας ομάδας άλλων χωρών», δήλωσε ο Γκάις. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύφεσης, αποφασίσαμε σε αυτή τη συνεδρίαση να λειτουργήσουμε προληπτικά».



Τα κράτη της Δύσης ανησυχούν ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα πλήξουν την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία και θα παρεμποδίσουν τις προσπάθειες να στερήσουν πετρελαϊκά έσοδα από τη Μόσχα ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ο Γκάις δήλωσε ότι δεν θα κάνει κάποιο σχόλιο.

«Η αλήθεια είναι ότι το σχήμα αυτών των προτεινόμενων κυρώσεων δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο, και το πώς θα εφαρμοστούν είναι επίσης ασαφές, άρα δεν μπορούμε να σχολιάσουμε».

Ο Γκάις δήλωσε επίσης ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ δεν θέτει ως στόχο τις τιμές: «Δεν στοχεύουμε σε μία τιμή, στοχεύουμε σε ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση».