Δεν παραιτείται ο Μουγκάμπε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε

Δεν παραιτείται ο Μουγκάμπε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε
epa06302098 Zimbabwe President Robert Mugabe (R) delivers a speech during the burial of liberation war hero Don Muvuti at the national heroes acre in Harare, Zimbabwe, 01 November 2017. In his address to the gathering Mugabe indicated his strong desire to resume the death penalty almost 12 years after the practice was halted owing to international pressure to abolish the harsh form of punishment. Muvuti died at 84, at the West End Hospital in Harare on 25 October 2017. EPA/AARON UFUMELI

Για «πράσινο φως» από την Κίνα στους πραξικοπηματίες κάνει λόγο δημοσίευμα των «Times».

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ηλικίας 93 ετών, που παραμένει στην εξουσία εδώ και 37 χρόνια, αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που διεξάγεται εδώ και δύο ημέρες στη χώρα.

Πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις δήλωσε πως ο Μουγκάμπε συναντήθηκε σήμερα με στρατηγούς που συμμετέχουν στο πραξικόπημα, και ανέφερε ότι ο πρόεδρος «αρνήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, πιστεύω ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο».

Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times σύμφωνα με την οποία οι πραξηκοπηματίες φέρονται να έχουν ζητήσει την άδεια της Κίνας πριν προχωρήσουν με το σχέδιο καθαίρεσης του Μουγκάμπε. Η εφημερίδα ανέφερε πως ένας από τους συνωμότες, ο στρατηγός Κονσταντίν Τσιβένγκα, είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κίνας στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, και υπενθυμίζει πως η κινεζική κυβέρνηση έχει συμβάλλει σημαντικά στην επιβίωση της οικονομίας της Ζιμπάμπουε τα περασμένα χρόνια.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ το στρατιωτικό πραξικόπημα», προειδοποίησε σήμερα ο Άλφα Κοντέ, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης (UA), και απαίτησε «την επιστροφή της συνταγματικής τάξης» στη Ζιμπάμπουε. «Απαιτούμε τον σεβασμό του Συντάγματος, την επιστροφή στη συνταγματική τάξη και δεν θα δεχθούμε ποτέ το στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε ο Κοντέ σε συνέντευξη που έδωσε στο Παρίσι.

«Εκτιμάμε πως πρόκειται για πραξικόπημα, ο πρόεδρος τελεί υπό κράτηση κατ’ οίκον», υπογράμμισε ο Κοντέ. «Είναι προφανές ότι η απόπειρα εξάλειψης των μεγάλων ηγετών του αγώνα της ανεξαρτησίας, που ήταν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του προέδρου Μουγκάμπε, δημιουργεί πρόβλημα. Όμως αυτά τα εσωτερικά προβλήματα «πρέπει να επιλύονται πολιτικά στους κόλπους του Zanu-PF (σ.σ.: το κόμμα του προέδρου) και όχι με μια επέμβαση του στρατού», δήλωσε ο Κοντέ, ο οποίος διευκρίνισε πως δεν έχει έρθει ακόμα άμεσα «σε επαφή» με τον 93χρονο Μουγκάμπε.