«Δεν παίζουμε με τη φέτα!» αναφέρουν στο Fortune στελέχη της βιομηχανίας

«Δεν παίζουμε με τη φέτα!» αναφέρουν στο Fortune στελέχη της βιομηχανίας
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Πρόκληση για τους παραγωγούς η στάση της Δανίας σε μια περίοδο καλών επιδόσεων για τη φέτα - Κρίσιμη η άμεση αντίδραση του υπουργείου, αλλά και η στρατηγική της Διεπαγγελμτικής λένε οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς - Τα μεγέθη αλλά και οι προσδοκίες από την «αλλαγή φρουράς» στα κέντρα αποφάσεων.

Ειδικό βάρος εν μέσω πανδημίας, σε μια περίοδο μάλιστα που η φέτα καταγράφει υψηλές επιδόσεις, αποκτά το θέμα της προκλητικής στάσης της Δανίας που παραβαίνει του ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ, βλάπτοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

«Η φέτα σε αυτή τη χρονική περίοδο καταγράφει υψηλές πωλήσεις και τα αποθέματα είναι μειωμένα» επιβεβαιώνει μιλώντας στο Fortune Greece ο Μιχάλης Σαράντης, CEO της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ (Όλυμπος), εκπροσωπώντας τον μεγαλύτερο παίκτη αυτής της αγοράς.

Σημειώνεται ότι Δανοί παραγωγοί παράγουν και πωλούν απομιμήσεις φέτας, ενώ χρησιμοποιούν και την ονομασία «φέτα» ενάντια στον Κανονισμό, παραλείποντας να αποτρέψουν την εξαγωγή απομιμήσεων τυριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρίτες χώρες. Η αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), Μάκη Βορίδη ήταν άμεση ενεργοποιώντας τη νομική διαδικασία για τη διεθνή προστασία του εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας. Προχώρησε στην υπογραφή του πληρεξούσιου προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προσφυγή της ΕΕ κατά της Δανίας για παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παραπάνω ενέργειες επικροτούνται από τους επιχειρηματίες της ελληνικής αγοράς που δίνουν έμφαση και στην σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα αυτό το διάστημα, πρωτοβουλία που καλλιεργεί προσδοκίες για οριστική επίλυση του προβλήματος.

«Η τύχη της φέτας είναι ταυτόσημη με την επιτυχία του εγχειρήματος της Διεπαγγελαμτικής, με την τοποθέτηση των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις», τονίζει σχετικά ο κ. Σαράντης, που εξηγεί ότι η διαχείριση του προβλήματος απαιτεί τεχνογνωσία στην παραγωγή και καλή γνώση της αγοράς. Ο ίδιος συμμετέχει στο 9μελές ΔΣ, το οποίο θα συγκληθεί τις επόμενες εβδομάδες έχοντας καθυστερήσει λόγω των συνθηκών.

Κληθείς να σχολιάσει τις επιδόσεις της εταιρείας του στον τομέα της φέτας εν μέσω «lockdown» σημειώνει ότι οι πωλήσεις κινούνται ανοδικά, ενώ πάνω από 20% διαμορφώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών στο 5μηνο για τον όμιλο. Ας σημειωθεί ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ (Όλυμπος) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φέτας στην Ελλάδα, σε όγκο αυτό μεταφράζεται σε 14 χιλ. τόνους φέτας, εκ των οποίων το 80% κατευθύνεται στο εξωτερικό. Σε αξία είναι αντιστοιχεί περίπου σε 70 εκατ. ευρώ τζίρος σε μια αγορά συνολικής αξίας γύρω στα 650 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σαράντης συμφωνεί με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στην αγορά της φέτας από το υπουργείο τονίζοντας ότι πρέπει η απάντηση σε τέτοιου τύπου προκλήσεις πρέπει να είναι αυστηρή δημιουργώντας πραγματικά μεγάλο πρόβλημα σε όποιον επιχειρεί να καπηλευτεί ελληνικά προϊόντα βλάπτοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων εξαγωγέων.

«Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Πρέπει να αντιδρούμε γρήγορα και να στέλνουμε σαφές μήνυμα μεταφέροντας το θέμα σε ευρωπαϊκούς φορείς όπως το ευρωδικαστήριο, η ΕΕ κ.ο.κ.», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας δε σε ερώτημα σχετικά με τους λόγους που συντηρούν το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια αν και έχουν θεσπιστεί κανονισμοί, σημειώνει ότι «φαινόμενα όπως η ολιγωρία από φορείς και στελέχη της αγοράς τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες σε ορισμένους που θεωρούν ότι μπορούν να μπουν στην αγορά… Χρειάζεται άμεση αντίδραση και αποφασιστικότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ικανοποίησε η στάση Μ.Βορίδη (ΥπΑΑΤ)

Την ικανοποίηση του για την άμεση και ουσιώδη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, σε ένα θέμα που απασχολεί χρόνια τον κλάδο, εκφράζει μιλώντας στο «F» και ο Ιωάννης Βιτάλης, Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και Αντιπρόεδρος Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Όπως εξηγεί, τα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για την χώρα και την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. «Η προστασία της ελληνικής ΠΟΠ Φέτας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και είμαστε πεπεισμένοι πως η νέα αυτή προσφυγή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει αίσιο αποτέλεσμα και θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας προς άλλες χώρες που αρνούνται να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τον εθνικό μας πλούτο και τα εθνικά μας προϊόντα για να διαφυλάξουμε το μέλλον του κλάδου και των Ελλήνων παραγωγών σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του Μιχάλη Παναγιωτάκη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, που ανάγει την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, όπως η αυθεντική ελληνική φέτα ΠΟΠ, σε θέμα υψίστης σημασίας τόσο για την εταιρεία του όσο και για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος πλήττεται ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια.

Έχοντας σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, με ναυαρχίδα την ΠΟΠ φέτα ΔΩΔΩΝΗ, η περίπτωση της Δανίας φέρνει ξανά στο προσκήνιο, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, «ένα μείζον θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το εφαρμοστικό πλαίσιο αυτής, το οποίο ιστορικά όλα τα κράτη μέλη αποδέχτηκαν δια της υπογραφής τους να ακολουθούν, μειώνουν την αξία των εθνικών μας ΠΟΠ προϊόντων και οδηγούν στη συστηματική παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού».

Εν κατακλείδι, δηλώνει βέβαιος πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά σε όλες τις απαραίτητες δράσεις για να προστατέψει τα εθνικά μας συμφέροντα και να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα παράβασης στο μέλλον, τα οποία ζημιώνουν την φέτα, υπονομεύουν τις εξαγωγές και μακροπρόθεσμα οδηγούν στη συρρίκνωση του ελληνικού γαλακτοκομικού κλάδου. «Πρέπει ως Έλληνες να επιμένουμε και να διεκδικούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας το δίκιο μας», τονίζει.