«Δεν πιστεύουμε κανέναν» λέει ο Ζελένσκι – Συνεχίζονται αύριο οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας

«Δεν πιστεύουμε κανέναν» λέει ο Ζελένσκι – Συνεχίζονται αύριο οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας
TOKYO, JAPAN - MARCH 23 : Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy addresses Japan's lower house lawmakers via videolink at the House of Representatives office building in Tokyo on March 23, 2022. Behrouz Mehri/AFP/Pool / Anadolu Agency (Photo by Behrouz Mehri/AFP/Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι Ζελένσκι και Πούτιν, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος χθες Τετάρτη, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ο Oυκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια ανέφερε ακόμη σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δεν πιστεύουμε κανέναν

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τετάρτη πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται για να επιτεθούν στο Ντονμπάς. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.




Κατάπαυση πυρός την Πέμπτη στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση αμάχων

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.