Δεν σπάει ο φαύλος κύκλος του άνθρακα – Ανυπέρβλητες δυσκολίες για τις εταιρείες ΑΠΕ

Δεν σπάει ο φαύλος κύκλος του άνθρακα – Ανυπέρβλητες δυσκολίες για τις εταιρείες ΑΠΕ

Στα προ πανδημίας επίπεδα επέστρεψε η παγκόσμια ρύπανση λόγω των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ερευνητικής ομάδας Global Carbon Project.

Τα νέα δεδομένα αντικατοπτρίζουν, πλέον, ξεκάθαρα τις προκλήσεις που τίθενται ενώπιον των παγκόσμιων ηγετών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν τη διαχρονική ολιγωρία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2050 της Συμφωνίας του Παρισιού, ο οποίος θέτει όρια στην αύξηση της θερμοκρασίας, τα έθνη θα πρέπει τώρα να μειώνουν τις εκπομπές κάθε χρόνο κατά ένα ποσό μεγαλύτερο από τη συνδυασμένη παραγωγή άνθρακα της Γερμανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Επισημαίνεται πως οι εκπομπές ρύπων από την καύση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 4,9% σε σχέση με το 2020, σε 36,4 γιγατόνους CO₂ ή σχεδόν στα επίπεδα του 2019. Πέρυσι, οι εκπομπές ρύπων μειώθηκαν κατά 5,4% λόγω των lockdown και των περιορισμών στην κινητικότητα των πολιτών.

Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος ρυπαίνων στον κόσμο, υπεύθυνη για σχεδόν το ένα τρίτο των εκπομπών CO₂ από ορυκτά καύσιμα. Οι προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μετά την πανδημία κάνει τα εργοστάσια που καταναλώνουν άνθρακα να υπερλειτουργούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εθνικές εκπομπές αναμένεται να ολοκληρώσουν το έτος 5,5% υψηλότερα από το 2019, στους 11 γιγατόνους. Οι εκπομπές της Ινδίας CO₂, της τρίτης μεγαλύτερης ρυπαίνουσας χώρας, αυξήθηκαν κατά 4,4% σε σχέση με το 2019.

«Η ανάκαμψη του άνθρακα είναι ανησυχητική, δήλωσε ο Γκλεν Πίτερς, διευθυντής έρευνας για το Κέντρο Διεθνούς Κλιματικής Έρευνας στο Όσλο και μέλος του Παγκόσμιου Προγράμματος Άνθρακα. «Πιστεύαμε ότι η Κίνα συμμορφωθεί, αλλά φαίνεται πως δεν ισχύει αυτό». 

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε περισσότερο από 10% φέτος, παρά την άνευ προηγουμένου προσωρινή μείωση χρήσης της.

Μεγάλες δυσκολίες στις ΑΠΕ

Στο μεταξύ, δραματική προειδοποίηση για τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απηύθυναν ο εκ Δανίας ενεργειακός όμιλος Orsted και μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών παγκοσμίως Vestas.

Όπως είπαν, τα πράγματα για την πράσινη μετάβαση είναι σε οριακό σημείο, δεδομένου ότι οι ταχύτητες του ανέμου έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το συνακόλουθο αυξανόμενο κόστος έχουν πλήξει τους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με τη Vestas, το επιχειρηματικό περιβάλλον, σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναθεώρησε επί τα χείρω, για δεύτερη φορά εφέτος, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους. 

Από την άλλη, η Orsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, δήλωσε ότι είχε δεχτεί πλήγμα 2,5 δισ. κορόνες Δανίας (389 εκατομμύρια δολάρια) ανέμου τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους εξαιτίας των χαμηλότερων ταχυτήτων του σε σύγκριση με το 2020.

Τα λειτουργικά κέρδη του τρίτου τριμήνου ήταν επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειώνεται πως οι σχετικά αρνητικές εκτιμήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας μια ημέρα αφότου οι παγκόσμιοι ηγέτες στο COP26 στη Γλασκώβη χαρακτήρισαν τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας κρίσιμες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ασθενείς άνεμοι έχουν επηρεάσει την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα τη στροφή προς το φυσικό αέριο και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως η μετοχή της Vestas, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, υποχώρησε 14%.

Μάλιστα, αυτό συνέβη παρά την αύξηση των εσόδων κατά 16%, στα 5,54 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, οι τιμές του χάλυβα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, που αποτελεί το 70% μιας ανεμογεννήτριας, έχουν αυξηθεί κατά 86% και 53%, αντίστοιχα, φέτος.

Αν και η Vestas δεν αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα το 2021, ο διευθύνων σύμβουλος Henrik Andersen υποστήριξε ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και το υψηλότερο κόστος «αναμένεται να διαρκέσουν όλο το 2022». Επίσης, είπε ότι τόσο η δική του εταιρεία όσο και οι πελάτες της αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, ωστόσο αναπόφευκτα θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση έργων σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Βέβαια, όπως επεσήμανε, η ανάγκη απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Προέτρεψε δε τους ηγέτες του κόσμου να αυξήσουν τις εκδόσεις αδειών για αιολικά πάρκα.

«Σταματήστε να μιλάτε για το τι θέλετε να κάνετε το 2040, το 2050 ή το 2060. Κάνετε ό,τι πρέπει τώρα, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021» είπε.