Δεν θα είναι υποψήφιος για την Fed ο Λάρι Σάμερς

Δεν θα είναι υποψήφιος για την Fed ο Λάρι Σάμερς

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απέσυρε την υποψηφιότητά του με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, απέσυρε την υποψηφιότητά του για να διαδεχτεί τον Μπεν Μπερνάκι στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

O Σάμερς έστειλε σχετική επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία εξήγησε την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Στο σκεπτικό της απόφασής του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρει την αντίδραση από μερίδα του Κογκρέσου προς το πρόσωπο του. Πρόσφατα, αρκετοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές είχαν ανακοινώσει ότι δεν συμφωνούν και δεν θα προσυπογράψουν τον διορισμό του Σάμερς στη θέση του επικεφαλής της Fed.

«Κατέληξα απρόθυμα στο συμπέρασμα πως οποιαδήποτε εγκριτική διαδικασία για μένα θα αποδεικνύονταν πικρή και δεν θα ωφελούσε το συμφέρον της Fed, της κυβέρνησης και τελικά, το συμφέρον της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας», έγραψε ο Λάρι Σάμερς στην επιστολή του στον πρόεδρο Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα αποδέχθηκε την απόφαση του πρώην συνεργάτη του. «Ο Λάρι ήταν σημαντικό μέλος της ομάδας μου και μαζί αντιμετωπίσαμε την χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Ο ρόλος του δεν ήταν μικρός, αφού με την εξειδίκευσή του, τη γνώση του και την ηγετική του ικανότητα καταφέραμε να οδηγήσουμε την οικονομία πίσω στην ανάπτυξη και να σημειώσουμε την πρόοδο που βλέπουμε σήμερα», ανέφερε η δήλωση που εξέδωσε ο προέδρος.

Ο Αμερικανός ηγέτης είπε ακόμη πως θα είναι «για πάντα ευγνώμων» στον Σάμερς για την «ακούραστη εργασία και υπηρεσία του στην χώρα» και προσδοκά να τον συμβουλεύεται και στο μέλλον.

Ο Λάρι Σάμερς ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Κλίντον, από το 1999 ως το 2001, ενώ προηγουμένως κατείχε τη θέση του υφυπουργού. Πριν από αυτό εργαζόταν ως οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Υπηρέτησε στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ως επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου μεταξύ 20009-2010.

Διαβάστε ακόμη: Fed: Αμετάβλητη η χαλαρή νομισματική της πολιτική