“Δεν θα ησυχάσω μέχρι να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ”, είπε ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα στο ουκρανικό κοινοβούλιο

“Δεν θα ησυχάσω μέχρι να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ”, είπε ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα στο ουκρανικό κοινοβούλιο
epa09959985 Polish President Andrzej Duda during a press conference after his meeting with Slovenian President Borut Pahor, at the Belweder Palace in Warsaw, Poland, 20 May 2022. EPA/MATEUSZ MAREK POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωτική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, είπε ο Πρόεδρος.

Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στους βουλευτές στο Κίεβο καθώς έγινε ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφωνεί ομιλία με φυσική παρουσία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η ρωσική εισβολή.

Το Κίεβο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία που θα περιελάμβανε την παραχώρηση εδαφών και έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας που θα προέβλεπε την παραμονή των ρωσικών δυνάμεων σε εδάφη που έχει καταλάβει η Μόσχα με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο θα της έδινε απλώς χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

“Εχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα του Πούτιν. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της…τίποτα για εσάς χωρίς εσάς”, σημείωσε ο πολωνός πρόεδρος καταχειροκροτούμενος.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωτική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, είπε.

“Αν η Ουκρανία θυσιάζεται για…οικονομικούς λόγους ή για πολιτικές φιλοδοξίες–ακόμη και ένα εκατοστό του εδάφους της–θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα, όχι μόνο για το ουκρανικό έθνος, αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο”, τόνισε ο πολωνός πρόεδρος.

Ο Ντούντα πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ταχύτερο δυνατό.

“Δεν θα ησυχάσχω μέχρι να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ”, κατέληξε ο Ντούντα.

Ο Πολωνός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Κίεβο μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Απρίλιο και είχε συναντηθεί εκεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μετά την επιστροφή του, ο Ντούντα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει “ολοκληρωτικό πόλεμο” στην Ουκρανία.

Είχε επισκεφθεί τη χώρα μαζί με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.