«Δεν θα ριψοκινδυνέψω τον αμερικανικό πλούτο για όνειρα και ανεμόμυλους» λέει ο Τραμπ την ώρα που ο πλανήτης «φλέγεται»

«Δεν θα ριψοκινδυνέψω τον αμερικανικό πλούτο για όνειρα και ανεμόμυλους» λέει ο Τραμπ την ώρα που ο πλανήτης «φλέγεται»
epa07795456 US President Donald J. Trump speaks during a press conference on the closing day of the G7 summit in Biarritz, France, 26 August 2019. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Μακρόν για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και την υποσαχάρια Αφρική - Κλιμακώνει την αντιπαράθεση ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σήμερα και για τις πυρκαγιές στην υποσαχάρια Αφρική, για τις οποίες εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα παρόμοια με εκείνα που αποφασίστηκαν για τον Αμαζόνιο.

“Το δάσος καίγεται και στην υποσαχάρια Αφρική”, είπε ο Γάλλος ηγέτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς. “Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι συμβαίνει στην Αφρική και είμαστε σε επαφή για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης και με πολλές χώρες. Και εξετάζουμε την πιθανότητα να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία παρόμοια (με εκείνη του Αμαζονίου) για την αφρικανική ήπειρο”, εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η G7 αποφάσισε να αποδεσμεύει κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη νότια Αμερική και ιδίως στη Βραζιλία.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές στην Αφρική, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ζάμπια και την Αγκόλα.

Την ίδια ώρα, σε εντελώς διαφορετική διάθεση, απαντώντας σε ερώτημα για την κλιματική αλλαγή στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απερίφραστα τόνισε ότι ο αμερικανικός πλούτος βασίζεται στην ενέργεια και δεν πρόκειται να το θέσει αυτό σε κίνδυνο για όνειρα και ανεμογεννήτριες.

«Νιώθω ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν τεράστιο πλούτο. Ζωντάνεψα αυτόν τον πλούτο. Είμαστε ο πρώτος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο και σύντομα θα είμαστε με μεγάλη διαφορά», απάντησε ο Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε για την κλιματική αλλαγή, στην τελική συνέντευξη Τύπου της G7.

«Δεν πρόκειται να απολέσω αυτό τον πλούτο, δεν πρόκειται να τον χάσω για όνειρα, ανεμόμυλους, που ειλικρινά δεν δουλεύουν τόσο καλά», τόνισε, χαρακτηρίζοντας εαυτόν περιβαλλοντολόγο και ότι επιθυμεί τον καθαρότερο αέρα και νερό στη Γη…

Μπολσονάρου κατά Μακρόν 

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απάντησε γρήγορα σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο οι ανταλλαγές είναι όλο και πιο έντονες σχετικά με τις πυρκαγιές στην Αμαζονία, κατηγορώντας τον για άλλη μια φορά ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία» με τις «ανάρμοστες» επιθέσεις του.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε πως ένας πρόεδρος, ο Μακρόν, εξαπολύει ανάρμοστες και αδικαιολόγητες επιθέσεις εναντίον της Αμαζονίας, ούτε ότι κρύβει τις προθέσεις του πίσω από την ιδέα μιας ‘συμμαχίας’ των χωρών της G7 προκειμένου να ‘σώσουν’ την Αμαζονία, σαν να ήταν αποικία», έγραψε ο Μπολσονάρου στον λογαριασμό του στο Twitter. «Άλλοι αρχηγοί κρατών έχουν δείξει αλληλεγγύη με τη Βραζιλία», συνεχίσει το ακροδεξιός πρόεδρος σε ένα άλλο τουίτ, «ο σεβασμός της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας είναι το ελάχιστο που μπορεί κανείς να περιμένει σε έναν πολιτισμένο κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σάο Πάολο πως η οικονομική βοήθεια που ανακοίνωσαν οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) προκειμένου να καταπολεμηθούν οι φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου είναι καλοδεχούμενη. Μιλώντας σε μια εκδήλωση με οικοδεσπότη τον βραζιλιάνικο όμιλο ακινήτων Secovi, ο Σάλες είπε πως «μια σειρά παράλογων και δημαγωγικών δημοσίων πολιτικών» προηγούμενων κυβερνήσεων φέρουν την ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές.