Δεν ξανάγινε: Στα όρια του 2% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Δεν ξανάγινε: Στα όρια του 2% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου
Για «σύνδρομο Λαγκάρντ» κάνουν λόγο αναλυτές των αγορών, μετά από όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες με τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Σε ιστορικό χαμηλό που δεν έχει προηγούμενο κατρακυλά τις τελευταίες ώρες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, μετά τις ανακοινώσεις για τις ηγετικές θέσεις στα κορυφαία πόστα της ΕΕ. Στις 6.00 το απόγευμα διαμορφωνόταν στο 2,02% ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 1,047% επίσης σε ιστορικά χαμηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χαμηλότερη απόδοση του 2%, πλην όλων των ευρωπαϊκών χωρών, εμφανίζουν τα ομόλογα χωρών με πολύ υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα και χωρίς capital controls στην εγχώρια οικονομία.

To spread έναντι των 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις  250 μονάδες βάσης, σε επίπεδα κάτω από τον του 2010 και πριν εισέλθει η Ελλάδα στις μνημονιακές συμφωνίες.

Η κίνηση του ομολόγου ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πορεία των ευρωπαϊκών ομολόγων σε όλες τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η επίδραση της Κριστίν Λαγκάρντ στις αποδόσεις της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα αισθητή και σήμερα.

Περισσότερες χώρες στο κλαμπ των αρνητικών επιτοκίων

Το Βέλγιο εντάχθηκε σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία του στο κλαμπ των χωρών, που βλέπουν τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων να κινούνται υπό το μηδέν. Η απόδοση του βελγικού δεκαετούς τίτλου διαμορφώνεται στο -0,020%. Την ίδια ώρα η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού είναι στο -0,40%. Υπό το μηδέν έχουν επίσης βυθιστεί οι αποδόσεις των γαλλικών, ολλανδικών, φινλανδικών και αυστριακών ομολόγων ανάλογης διάρκειας.

Στο Νότο οι πειθαρχημένες Ισπανία και Πορτογαλία βλέπουν το κόστος δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στα 10ετη ομόλογα αναφοράς, να κατρακυλά στα άνευ προηγουμένου επίπεδα του 0,25% και 0,33% αντίστοιχα. Όσο για τις αγορές Ελλάδας και Ιταλίας συνεχίζουν το πάρτι με ώθηση από τις πολιτικές εξελίξεις.

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να συμβιβαστεί στο μέτωπο του δημοσιονομικού ελλείμματος της χαρίζει επιτόκιο 1,79% στο δεκαετές. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 14 μήνες, με αποτέλεσμα το spread έναντι των γερμανικών να είναι το μικρότερο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Παράλληλα η απόδοση του διετούς ιταλικού έχει υποχωρήσει για πρώτη φορά από το Μάιο του 2018 σε αρνητικό έδαφος, στο -0,003%.