Δεν χρειάζονται 10.000 βήματα την ημέρα για καλή υγεία – Δείτε πόσα αρκούν

Δεν χρειάζονται 10.000 βήματα την ημέρα για καλή υγεία – Δείτε πόσα αρκούν
Photo: pixabay.com
Η νέα έρευνα αποκαλύπτει πως δεν χρειάζονται 10.000 βήματα την ημέρα για να δούμε θεαματικά οφέλη στην υγεία — ακόμα και τα 7.000 είναι αρκετά για να μειώσουν τη θνησιμότητα σχεδόν στο μισό.

Ο στόχος των 10.000 βημάτων την ημέρα, που καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1960 ως διαφημιστικό σλόγκαν και με τα χρόνια έγινε «κοινή σοφία», δεν βασίζεται στην επιστήμη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δείχνει ότι ακόμη και μερικές χιλιάδες λιγότερα βήματα μπορούν να αποφέρουν μεγάλα οφέλη για την υγεία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο διαδεδομένος αυτός στόχος δεν αποτελεί απαραίτητα το «χρυσό πρότυπο», καθώς η συνολική θνησιμότητα μειώθηκε σχεδόν στο μισό για όσους έκαναν 7.000 βήματα την ημέρα σε σύγκριση με όσους έκαναν μόνο 2.000.

Ο αριθμός 10.000, τον οποίο επινόησε η ιαπωνική εταιρεία Yamasa για να προωθήσει βηματόμετρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 1964, έγινε δημοφιλής στόχος φυσικής δραστηριότητας χάρη στην εξάπλωση των μετρητών βημάτων στα smartphones.

«Το brand του βηματομέτρου είχε σίγουρα πολύ έξυπνο μάρκετινγκ», δήλωσε η Ding Ding, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Public Health. «Πιστεύω ότι είχε σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία — το 10.000 είναι ένας όμορφος, στρογγυλός αριθμός και κατάλληλος για στοχοθέτηση — παρ’ όλα αυτά δεν βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 160.000 ενήλικες για να μελετήσουν πώς διαφοροποιούνται οι κίνδυνοι σοβαρών προβλημάτων υγείας ανάλογα με τον αριθμό βημάτων ανά ημέρα. Το έργο αυτό, βασισμένο σε δεκάδες προηγούμενες μελέτες, αποτελεί ορόσημο στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ στόχων φυσικής δραστηριότητας και πληθώρας παθήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνολικά, η θνησιμότητα σε όσους έκαναν 7.000 βήματα ημερησίως ήταν κατά 47% χαμηλότερη σε σύγκριση με όσους έκαναν 2.000. Ο κίνδυνος για προβλήματα όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, διαβήτης τύπου 2 και άνοια μειώθηκε επίσης.

Το επιπλέον όφελος για όσους έκαναν 10.000 βήματα ήταν ελαφρώς υψηλότερο: η θνησιμότητα μειώθηκε κατά 48% σε σχέση με όσους έκαναν 2.000.

Η Ding επεσήμανε ότι τα 10.000 βήματα εξακολουθούν να σχετίζονται με καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένες παθήσεις, όπως μια επιπλέον μείωση 14% στον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

«Δεν προτείνω φυσικά σε όσους κάνουν 10.000 βήματα να επιστρέψουν στα 7.000», δήλωσε η Ding, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Ωστόσο, μετά τα 7.000 βήματα, το επιπλέον όφελος για κάθε επιπλέον 1.000 βήματα μειώνεται, επομένως το “return on investment” μειώνεται επίσης».

Η μελέτη αυτή αποτελεί «σημαντική προσθήκη στη βιβλιογραφία που βοηθά να απομυθοποιηθεί η ιδέα πως τα 10.000 βήματα είναι απαραίτητα για καλή υγεία», δήλωσε ο Daniel Bailey, ειδικός στην καθιστική συμπεριφορά και υγεία στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου.

«Για καλύτερη μείωση του κινδύνου, μπορούμε να προτείνουμε στόχο 5.000 έως 7.000 βημάτων την ημέρα — ένας στόχος πιο εφικτός για πολλούς από τα “ανεπίσημα” 10.000 βήματα», συμπλήρωσε.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι ότι τα οφέλη από τα πάνω από 10.000 βήματα ήταν όντως αξιοσημείωτα: στα 12.000 βήματα, η συνολική θνησιμότητα ήταν μειωμένη κατά 55% σε σχέση με τα 2.000.

Αυτό δείχνει ότι η Yamasa, πρωτοπόρος στην προώθηση των fitness wearables, ίσως είχε δίκιο να στοχεύει ψηλά.

Η μελέτη υπογραμμίζει πως ο συγκεκριμένος αριθμός «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπερβολική ευλάβεια», όπως σημειώνει ο Andrew Scott, αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

«Αποδεικνύει ότι όσο περισσότερο κινείσαι, τόσο το καλύτερο, και ότι δεν πρέπει να μένουμε προσκολλημένοι στους αριθμούς — ειδικά σε μέρες με περιορισμένη δραστηριότητα. Το νόημα είναι ότι τα 10.000 βήματα δεν είναι ο μοναδικός στόχος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: