Δένδιας: Ενδεχόμενο μονομερούς μείωσης του ενεργειακού κόστους

Δένδιας: Ενδεχόμενο μονομερούς μείωσης του ενεργειακού κόστους

«Ως κυρίαρχη χώρα μπορούμε να νομοθετήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με όσα ανέφερε μετά τη Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική ο προεδρεύων υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

«Επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά αν διαφωνήσουμε με τους εταίρους μας για τα μέτρα, ως κυρίαρχη χώρα μπορούμε να νομοθετήσουμε και όποιος θέλει μπορεί να μας πάει στα κοινοτικά όργανα» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Δένδιας συνέχισε: «Δεν συμμεριζόμαστε πάντα την Ευρωπαϊκή άποψη. Μέτρα όπως οι επιστροφές από τη ΔΕΠΑ και η διακοψιμότητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία μας θα τεθούν στην επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στη χώρα μας ως νέου επιτρόπου, καθώς θεωρούμε ότι είναι σωστό να εφαρμοστούν κάποια μέτρα. Το κράτος τοποθετεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και αυτό που κάνει είναι να βοηθήσει να μειωθεί το κόστος ώστε αυτοί που παράγουν προϊόντα να καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικοί και υπάρχει σαφής σχεδιασμός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», είπε ο υπουργός και σημείωσε: «Δεν βλέπω τους Ευρωπαίους εταίρους σαν αντιπάλους ούτε ως υπερβάλλουσα αστυνομική Αρχή που σκοτώνει κάθε προσπάθεια της χώρας να γίνει ανταγωνιστική. Θα τεκμηριώσουμε πολύ καλά τις θέσεις μας και εκτιμούμε ότι θα πείσουμε και μπορούμε φυσικά να νομοθετήσουμε και όποιος θέλει ας μας πάει στα κοινοτικά όργανα».

Οι παρεμβάσεις στο κόστος εργασίας είναι υπεραρκετές, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι επαρκείς οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και πρόσθεσε ότι ο σύνδεσμος δεν έχει ζητήσει επιπλέον παρεμβάσεις. «Άλλωστε, τα μέλη του ΣΕΒ πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον μέσο μισθό» είπε ο ίδιος.

Σημείωσε όμως ότι το μη μισθολογικό κόστος έχει επιπτώσεις όπως είναι η υψηλή φορολογία της εργασίας «αλλά αυτό είναι κάτι που πληρώνει όλη η οικονομία ενώ οι εργοδοτικές εισφορές ήδη σταδιακά μειώνονται κι ο υπουργός εργασίας έχει υπόψη του να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση κατά 1- 1,5%».

Κατά τα λοιπά έγινε συζήτηση για τη δυνατότητα χρηματοδότησης εφαρμοσμένης έρευνας μέσα από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και να ενισχυθεί η λαϊκή, νέα και καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Επίσης, συμφωνήθηκε να συσταθεί μία τριμελής επιτροπή που να παρακολουθεί την πορεία των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους κι η διυπουργική θα συνεδριάσει εκ νέου τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Σημαντικός στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη της βιομηχανίας

Την παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών ζήτησε ο Δένδιας 

Οι προοπτικές χρηματοδότησης των ΜμΕ