Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές

Στην συνάντησή λίγων λεπτών στο Globsec Forum, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την έντονη αντίδραση της Ελλάδας για τα Βαρώσια.

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι η πρώτη που γίνεται πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα και την Τουρκία και, όπως σημειώνουν και τουρκικά ΜΜΕ, είναι η πρώτη που γίνεται σε υψηλό επίπεδο ύστερα από την πρόσφατη περίοδο έντασης. Οι δυο ΥΠΕΞ συζήτησαν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Ερωτηθείς για το τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως κάθε δίαυλος επικοινωνίας είναι μια εξέλιξη θετική. Σημείωσε ότι το βασικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη.

“Επιδιώκουμε την επίλυση της μόνης διαφοράς που έχουμε, για τις θαλάσσιες ζώνες” τόνισε ο Στέλιος Πέτσας και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει τις προκλήσεις όχι μόνο αυτές που αφορούν στις διμερείς σχέσεις αλλά και για το Κυπριακό (με αφορμή τα Βαρώσια) να περάσουν έτσι “γιατί έρχονται σε σύγκρουση με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Το σχόλιο της Κομισιόν για τη νέα τουρκική Navtex

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρακολουθούν τις ενέργειες της Τουρκίας και θα λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, κληθείς να σχολιάσει τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρακολουθούν, παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας» και προσέθεσε ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν πολύ ξεκάθαρα στα συμπεράσματα που αποφασίστηκαν και υιοθετήθηκαν από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ».

Ο κ. Στάνο κατέληξε λέγοντας ότι «τα κράτη-μέλη παρακολουθούν, αξιολογούν και θα λάβουν κατάλληλες αποφάσεις».

Πηγή φωτογραφίας @nikos_meletis