Der Spiegel: Οι Γερμανοί πολιτικοί θέλουν να αποζημιώσουν την Ελλάδα

Der Spiegel: Οι Γερμανοί πολιτικοί θέλουν να αποζημιώσουν την Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη - αλλά τώρα πολιτικοί του SPD και των Πρασίνων πιέζουν προς την κατεύθυνση της αποζημίωσης της Ελλάδας».

«Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη – αλλά τώρα πολιτικοί του SPD και των Πρασίνων πιέζουν προς την κατεύθυνση της αποζημίωσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής. Αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε δισεκατομμύρια ευρώ», γράφει σήμερα το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σε άρθρο που φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του σελίδα.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις στελεχών των δύο κομμάτων που, τα οποία τοποθετούνται υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων στη χώρα μας. «Πολιτικά, κατά τη γνώμη μου η υπόθεση είναι σαφής: θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από την γερμανικής πλευράς να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα» αναφέρει η επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD Γκεζίνε Σβαν και συμπληρώνει:

«Οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τις δυστυχίες των Ελλήνων υπό τους Ναζί. Αλλά τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους (…) το αναγκαστικό δάνειο πρέπει αναμφισβήτητα να εξοφληθεί».

Ο αντιπρόεδρος του SPD, Ραλφ Στέγκνερ, τονίζει από την πλευρά του ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε το θέμα των επανορθώσεων με την τρέχουσα αντιπαράθεση για την ευρωκρίση, αλλά αυτή η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, ‘Αντον Χοφράιτερ, δηλώνει: «η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίσει έτσι απλά την διεκδίκηση της Ελλάδας για αποζημιώσεις από το τραπέζι. Αυτό το κεφάλαιο δεν έχει ουσιαστικά κλείσει ούτε ηθικά ούτε νομικά». Παράλληλα, όμως, ξεκαθαρίζει ως θεωρεί ωστόσο απαράδεκτη τη σύνδεση της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.