Der Spiegel: Ο Τσίπρας απέτυχε με … επιτυχία!

Der Spiegel: Ο Τσίπρας απέτυχε με … επιτυχία!

Έναν απολογισμό της παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία κάνει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

«Ήρθε με πραγματικά μεγάλη αισιοδοξία. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός της Ελλάδας στα τέλη Ιανουαρίου, υποσχέθηκε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας. Η Ελλάδα θα άφηνε πίσω της την «καταστροφική λιτότητα, το φόβο και την απολυταρχία», όπως σημείωνε ο Αλέξης Τσίπρας και οι οπαδοί του ζητωκραύγαζαν», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σε δημοσίευμά του και προσθέτει:

«Ο Τσίπρας, όμως, αθέτησε τη μεγαλύτερη υπόσχεσή του: η λιτότητα που μισούσε συνεχίζεται. Επίσης, η αποδυνάμωση της ελληνικής ολιγαρχίας, την οποία προανήγγειλε, δεν ήρθε ποτέ. Οι εφοπλιστές στην Ελλάδα συνεχίζουν να πληρώνουν ελάχιστα σε φόρους, ενώ ένας νόμος για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των μεγιστάνων των μέσων ενημέρωσης δεν κατάφερε να ψηφιστεί μέχρι τη διάλυση της κυβέρνησης».

«Τίποτα δεν άλλαξε, λοιπόν, κατά τη θητεία του Αλέξη Τσίπρα;» διερωτάται το γερμανικό περιοδικό και απαντάει: «Δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, πέρασε μια ολόκληρη σειρά νόμων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις απαιτήσεις των δανειστώ και εν μέρει στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Το δημοσίευμα κάνει ειδική μνεία στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας και επισημαίνει πως αποτέλεσε κύρια παράμετρο του κυβερνητικού έργου του Αλέξη Τσίπρα.