Der Spiegel: Όχι νέες δραχμές, ελληνικά ευρώ

Der Spiegel: Όχι νέες δραχμές, ελληνικά ευρώ

Πρόταση για συμβατικό νόμισμα που θα μετατραπεί εκ νέου σε ευρώ.

Σε σενάριο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ αναφέρεται νέο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο έχει τίτλο: ««Πρέπει να προετοιμαστούμε για Grexit» και φέρει την υπογραφή του Μούνχαου. Στο άρθρο υπογραμμίζεται πως η στιγμή που η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις δεν αργεί:

«Η στιγμή αυτή δεν θα έλθει τον Απρίλη αλλά κάποια στιγμή στον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούλιο. Και τότε κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει: Οι Έλληνες ή οι δανειστές. Ή και οι δύο μαζί. Εάν αυτό δε συμβεί τότε θα είμαστε αναπόφευκτα κοντά σε ένα Grexit, στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» και συμπληρώνει: «Θα ήταν καλό να προετοιμαστούν όλοι πολιτικά και οικονομικά για αυτό το σενάριο και κυρίως για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, αλλά πρωτίστως τις γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες και την ανθρωπιστική κρίση η οποία μπορεί να οξυνθεί από μια τέτοια έξοδο».

«Πάντα συμβούλευα να μην αφήσουμε τα πράγματα να φτάσουν στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Στη Γερμανία κάθε αρμόδιος γνωρίζει εδώ και καιρό ότι οι Eλληνες δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Αυτή την αλήθεια θα μπορούσαμε να την δούμε ήδη από το 2010, το αργότερο, όμως το 2012. Πριν από πέντε χρόνια η διάσωση της Ελλάδας θα ήταν απλή υπόθεση, όχι τώρα», σημειώνει ο Μουνχάου.

Η λύση την οποία προτείνει ο αρθρογράφος είναι ένα «ερμαφρόδιτο» status για τη χώρα μας, μέσω της κυκλοφορίας ενός παράλληλου «ελληνικού ευρώ»: «Οχι νέες δραχμές, αλλά ελληνικά ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο στην Ελλάδα (…).Η χώρα θα περικυκλωνόταν από ελέγχους κίνησης κεφαλαίων αλλά θα απελευθερωνόταν από το βάρος των χρεών και των τόκων των πιστωτών της. Θα αποφάσιζε ελεύθερα για την οικονομική της πολιτική και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα την βοηθούσαν σε αυτή τη μεταβατική φάση».
Κούρεμα