Δερμιτζάκης: Tα πράγματα όντως πηγαίνουν καλύτερα- Πότε θα χτιστεί το «τείχος ανοσίας»

Δερμιτζάκης: Tα πράγματα όντως πηγαίνουν καλύτερα- Πότε θα χτιστεί το «τείχος ανοσίας»
Γυναίκες διασχίζουν την έρημη από κόσμο οδό Ερμού, Αθήνα Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Τα κομμωτήρια εξαιρούνται για σήμερα και αύριο από τα μέτρα περιορισμού της ελεύθερης μετακίνησης και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που τίθενται σε αναστολή. Καθολικό lockdown έχει τεθεί από σήμερα και για τρεις εβδομάδες σε ισχύ ως μέτρο περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πρέπει να ερμηνεύσουμε όλα τα ανοίγματα ως μια προσπάθεια αλλαγής μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας», είπε ο κύριος Δερμιτζάκης.

Την ανάγκη να εμβολιαστεί το 80%-90% των ενηλίκων. προκειμένου να φτάσουμε στο 70% συνολικά στην κοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί το «τείχος ανοσίας» στον κορωνοϊό, τόνισε καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

 

Όσον αφορά τα φαινόμενα μειωμένης συμμετοχής στους εμβολιασμούς από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ο καθηγητής εξέφρασε την απορία του,  υπογραμμίζοντας πως ακόμη κι η συζήτηση για παρενέργειες, η οποία είναι υπερβολική δεν αφορά καν αυτές τις ηλικίες.

«Είναι σαν να δίνεται σε κάποιον μια λύση για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα και να λέει δεν θέλω να το λύσω»

Παράλληλα εξήγησε πως η κίνηση ανοίγματος της πλατφόρμας εμβολιασμού για πιο νέους ήταν μια ορθή πρακτική αφενός διότι όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο και αφετέρου επειδή υπάρχει όντος ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των εμβολίων το οποίο ορίζει πως αντί να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν υψηλό ρίσκο να νοσήσουν σοβαρά, δίνεται σε αυτούς που μεταδίδουν περισσότερο.

Αλλαγή μοντέλου

«Άμα δει κάποιος τους αριθμούς, τα πράγματα όντως πηγαίνουν καλύτερα» τόνισε κάνοντας λόγο για μια σταδιακή, αργή βέβαια αλλά σταθερή μείωση τις τελευταίες εβδομάδες ενώ πρόσθεσε πως ευελπιστεί να δει συνέχεια αυτής αντιπαραβάλλοντας σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως μεσολάβησαν οι αργίες των προηγούμενων ημερών.

«Από δω και πέρα χρειάζεται μια προσοχή, πρέπει να ερμηνεύσουμε όλα τα ανοίγματα ως μια προσπάθεια αλλαγής μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας» είπε συγκεκριμένα υπογραμμίζοντας πως το άνοιγμα δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα πως τελειώσαμε με αυτήν.

«Δεν ισχύει αυτό» τόνισε.