ΔΕΣΦΑ: Πόσο θα ωφεληθεί η Ελλάδα από την ανάπτυξη των υποδομών

ΔΕΣΦΑ: Πόσο θα ωφεληθεί η Ελλάδα από την ανάπτυξη των υποδομών

Τα επενδυτικά πλάνα της νέα διοίκησης και οι προοπτικές ανάπτυξης σε όλη τη χώρα.

Η ανάπτυξη των υποδομών του ΔΕΣΦΑ θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και θα οδηγήσει σε συμπίεση των τιμών καταναλωτή, επεσήμανε η Maria Rita Galli, αντιπρόεδρος της ιταλικής SNAM, επικεφαλής της κοινοπραξίας των εταιρειών (SNAM, ENAGAS και FLUXYS) που έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.

Υπάρχει, πρόσθεσε, πληθώρα πηγών φυσικού αερίου που θα διέλθει από την χώρα και αυτό θα ωφελήσει τους καταναλωτές στις χώρες διέλευσης, ενώ αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που θα παίξει και ο αγωγός ΤΑΡ.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξάνεται, πρέπει να επενδύσουμε στα δίκτυα ειδικά στη Νότια Ευρώπη υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ENAGAS Marcelino Oreja, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις ομοιότητες της ελληνικής με την ισπανική αγορά αερίου. Υπογράμμισε επίσης την σημασία της ανάπτυξης μικρής κλίμακας σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου για τα νησιά αλλά και για άλλες χρήσεις όπως πχ στο σιδηρόδρομο.

Ο εμπορικός διευθυντής της FLUXYS Arno Bux σημείωσε ιδιαίτερα τις δυνατότητες ανάπτυξης της χρήσης φυσικού αερίου στη ναυτιλία, επισημαίνοντας ότι αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης του τομέα διεθνώς και στην Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι ο ρόλος του ρυθμιστή είναι κρίσιμος παράγοντας για την χρηματοδότηση και την προώθηση των επενδύσεων στις υποδομές.