Design Hotels: Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα της φιλοξενίας

Design Hotels: Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα της φιλοξενίας
H Ksenia Starikova, αντιπρόεδρος Brand Experience της αλυσίδας που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 ξενοδοχεία διεθνώς μιλάει στο Fortune Greece για την επόμενη μέρα του κλάδου φιλοξενίας.

Συνέντευξη στον Κώστα Παναγάκη, Founder & CEO Travelworks Public Relations

Ο Όμιλος Design Hotels αντιπροσωπεύει το διαφορετικό στον χώρο της φιλοξενίας, σχεδιάζοντας και υποστηρίζοντας εδώ και δεκαετίες ξενοδοχειακά concepts σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, µέχρι τo Ναϊρόµπι και τη Σανγκάη, το portfolio της αλυσίδας περιλαµβάνει πάνω από 300 ξενοδοχεία, τα οποία ξεχωρίζουν για τη µοναδική διασύνδεσή τους µε τις κοινότητες στις οποίες λειτουργούν. Καθώς ο πλανήτης µπαίνει σταδιακά στη νέα κανονικότητα και ο διάλογος για την επόµενη ηµέρα των ταξιδιών είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, συζητάµε µε την Ksenia Starikova, αντιπρόεδρο Brand Experience των Design Hotels διεθνώς, σε µια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουµε τις τάσεις της επόµενης ηµέρας.

Εν μέσω πανδημίας, έχουν ειπωθεί  πάρα πολλά αναφορικά με την επόμενη ημέρα του κλάδου του τουρισμού. Από τη δική σας πλευρά, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η εμπειρία φιλοξενίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και πώς τα Design Hotels έρχονται να τοποθετηθούν απέναντι στη νέα πραγματικότητα;

Στα τέλη του 2019 ξεκινήσαµε µια µελέτη για να εξετάσουµε το µέλλον του ταξιδιού. Τα ευρήµατα µας οδήγησαν σε αυτό που τώρα ονοµάζουµε «Promadic Travel», το οποίο θα έλεγε κανείς ότι είναι µια προσέγγιση στα ταξίδια που φέρνει σε πρώτο πλάνο τη συνεισφορά στην κοινότητα, παρά την απλή κατανάλωση. Συνεισφορά γνώσης και µάθησης, πάνω απ’ όλα. Ήµασταν ήδη σε αυτό το µονοπάτι και αυτό που βιώνουµε τώρα είναι η επιτάχυνση των εξελίξεων. Αλλαγές στη συµπεριφορά, οι οποίες, υπό άλλες συνθήκες, µπορεί να χρειάζονταν χρόνια ολόκληρα για να συντελεστούν, πραγµατοποιούνται τώρα µε ταχύτατους ρυθµούς και µας δίνουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούµε τι ήταν «φυσιολογικό» στα ταξίδια. Πιο συγκεκριµένα, πώς µπορούµε να κάνουµε πιο ήπια ταξίδια σε πιο ήρεµους ρυθµούς, αλλά µε ουσία και σκοπό. Τι έρευνα χρειάζεται να κάνουµε προκειµένου να έχουµε µια πιο επιλεκτική προσέγγιση αναφορικά µε το πού θα ταξιδέψουµε, µε ποιον τρόπο θα ταξιδέψουµε, πού θα µείνουµε, αλλά και πώς, όταν φτάσουµε, θα έχουµε µια νοοτροπία που θα έχει νόηµα για το ταξίδι µας.

«To πιο σημαντικό είναι η δέσμευσή μας για βιωσιμότητα και ανάπτυξη του δικού μας προγράμματος, που θα φέρει τα ξενοδοχεία μας σε μια πιο συνειδητή φάση φιλοξενίας».

Ξενοδοχείο Patina Maldives, Fari Islands

Τα Design Hotels ήταν από τους πρωτοπόρους στον κλάδο της φιλοξενίας που μίλησαν και έδρασαν ουσιαστικά για την ένωση των ξενοδοχειακών brands με τους προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιούνται. Τώρα που αυτό τείνει να γίνει κοινός τόπος για τους περισσότερους (και όχι πάντοτε επιτυχημένα), ποια είναι η επόμενη πρόκληση για εσάς;

Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριµένη πρακτική ήταν πάντοτε ουσιαστικό στοιχείο του DNA µας. Ένα ξενοδοχείο δεν υπάρχει µόνο του, αλλά αποτελεί µέρος ενός πολύ µεγαλύτερου οικοσυστήµατος: από τη φύση έως τη γειτονιά που το υποστηρίζει. Υπάρχει ακόµη τόσος χώρος για τα ξενοδοχεία γενικά για να εµπλουτίσουν πραγµατικά και να υποστηρίξουν τη θέση τους στον κόσµο. Η πρόκληση για τον κλάδο µας αυτήν τη στιγµή έχει ξεπεράσει τις ταµπέλες των τάσεων του παρελθόντος και έχει δηµιουργήσει εµπειρίες ριζωµένες στον πολιτισµό του κάθε προορισµού − εµπειρίες συναρπαστικές και συνάµα βιώσιµες που θα χτίζουν γνήσια διασύνδεση µε τον τόπο και τους ανθρώπους του. Θα χρειαστεί επίσης ένα νέο σύνολο ευέλικτων δεξιοτήτων, για να αναπτύξουν νέους τύπους υπηρεσιών, όπως παρατεταµένες παραµονές  «work-play» ή εξατοµικευµένες προτάσεις ευεξίας, καθώς οι ανάγκες των επισκεπτών και τα υβριδικά περιβάλλοντα εξελίσσονται πέρα από τον χώρο και γίνονται κοινωνικοί και πολιτισµικοί κόµβοι.

Ξενοδοχείο Parilio, Πάρος

Σε επίπεδο προορισμών, πώς βλέπετε να διαμορφώνονται οι τάσεις μέσα στα επόμενα χρόνια; Βλέπετε τον κορεσμό κάποιων προορισμών; Πιστεύετε ότι θα έχουμε εκπλήξεις από αναδυόμενους προορισμούς;

Κατά τη διάρκεια της πανδηµίας έχουµε δει δύο σαφείς τάσεις που προϋπήρχαν αλλά επιταχύνθηκαν. Το πρώτο είναι το «staycation», που δεν προέκυψε µόνο από τους ταξιδιωτικούς περιορισµούς, αλλά και από την ανάγκη υποστήριξης της κοινότητας: από µικρές τοπικές επιχειρήσεις έως ξενοδοχεία. Και ειδικά εκείνους τους ανθρώπους και τις υπηρεσίες που άλλαξαν ταχύτατα και αξιοποίησαν τη δηµιουργικότητά τους τη στιγµή που έπρεπε. Είναι αξιοσηµείωτο ότι ολόκληρα µοντέλα και συστήµατα άλλαξαν µέσα σε ένα βράδυ, καθώς και ότι αυτή η εφευρετικότητα µπορεί να µας οδηγήσει σε ένα πιο υβριδικό ξενοδοχείο, που θα προσελκύσει ντόπιους και επισκέπτες για διαφορετικούς λόγους, οι οποίοι δεν θα αφορούν αποκλειστικά τη χρήση ενός δωµατίου.

Θα συνεχίσουµε να βλέπουµε τις διαχωριστικές γραµµές µεταξύ του ξενοδοχείου, του χώρου συνεργασίας, του µπαρ και των µουσικών χώρων να αµβλύνονται, δηµιουργώντας νέα, πραγµατικά συναρπαστικά venues, ενώ θα δούµε και υφιστάµενους χώρους που θεωρούνταν στατικοί να µεταµορφώνονται. Αυτό θα θέσει τα θεµέλια για µια ισχυρότερη σύνδεση µεταξύ αυτών των χώρων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν. Και σε ό,τι αφορά τους προορισµούς, έχουµε επίσης δει την περαιτέρω άνοδο των «δευτερευουσών» πόλεων. Και πριν από την πανδηµία υπήρχε µια προσπάθεια να καταπολεµηθεί ο υπερτουρισµός κάποιων προορισµών, ωστόσο αυτό που συµβαίνει τώρα είναι ότι αυτή η προσπάθεια συνοδεύεται και από µια αλλαγή στη συνολική νοοτροπία. Οι άνθρωποι  συνειδητοποιούν πόσα υπάρχουν για να εξερευνήσουν κοντά τους µε έναν πιο απλό αλλά βαθύτερο τρόπο.  Πιθανώς η µεγαλύτερη άνοδος ήταν −και θα συνεχίσει να είναι− στη ζήτηση για συναρπαστικές εµπειρίες στη φύση. Από όλους τους αστικούς περιορισµούς του περασµένου έτους, έχουµε συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της φύσης και τη δύναµή της στο να µας βοηθήσει να εξισορροπήσουµε τους εαυτούς µας και να επανασυνδεθούµε.

Με δεδομένο το έργο που καλείστε να υλοποιήσετε, είμαι σίγουρος ότι καταπιάνεστε με αρκετά projects ταυτόχρονα. Ποιο ξεχωρίζετε ως το πιο σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη των Design Hotels.

Ναι, έχετε δίκιο! Αρκετά είναι σε εξέλιξη, αλλά µακράν το πιο σηµαντικό είναι η δέσµευσή µας για βιωσιµότητα και ανάπτυξη του δικού µας προγράµµατος, αυτό που ονοµάζουµε το «Conscious Journey», που όχι µόνο θα µας καθοδηγήσει ως brand, αλλά και θα φέρει τα ξενοδοχεία µας σε πιο συνειδητή φάση φιλοξενίας. Αυτό ήταν από καιρό πολύ ψηλά στις προτεραιότητές µας, αλλά είναι καιρός πια να πάµε βαθύτερα και πιο ολιστικά. Το ερώτηµα που θέτουµε στον εαυτό µας είναι «τι µπορούµε να κάνουµε ως εταιρεία και κοινότητα µε χειροπιαστό τρόπο προκειµένου να συνεισφέρουµε ουσιαστικά σε περιβαλλοντικά ζητήµατα». Αυτό είναι τόσο περίπλοκο και συναρπαστικό. Και για εµάς αυτό σηµαίνει το δικό µας «Conscious Journey», που ξεκινά από τις εσωτερικές συνήθειες και στη συνέχεια εκπέµπεται στις βασικές επιχειρηµατικές µας δραστηριότητες, καθώς χτίζουµε πάνω στις ιδέες και τις δεσµεύσεις µας.

Οι προκλήσεις για τον κλάδο µας είναι µεγάλες και µαζί µε την παγκόσµια κοινότητά µας θέλουµε να αναβαθµίσουµε τον διάλογο και τις δράσεις που θα διασφαλίσουν σε όλους µας ένα δίκαιο και βιώσιµο µέλλον.

Σε προσωπικό επίπεδο, πώς άλλαξε η πανδημία τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα ταξίδια και τα ξενοδοχεία;

Αυτή η ερώτηση από µόνη της θα µπορούσε να αποτελέσει µια ξεχωριστή συνέντευξη· ήταν, πραγµατικά, µια στιγµή µεταµόρφωσης. Φυσικά, τα ταξίδια και η φιλοξενία έχουν δεχθεί ένα από τα µεγαλύτερα πλήγµατα, οπότε έπρεπε να προσαρµοστούµε γρήγορα. Γίναµε πλήρως ψηφιακοί από τη µια ηµέρα στην άλλη, εξελίσσοντας γρήγορα τις περισσότερες από τις υπηρεσίες µας, προκειµένου να καλύπτουν ένα νέο σύνολο αναγκών, εν µέσω πανδηµίας. Η προσοχή µας στράφηκε στο πώς µπορούµε να υποστηρίξουµε καλύτερα τα ξενοδοχεία µας και τους ανθρώπους τους κατά τη διάρκεια αυτής της απίστευτα δύσκολης περιόδου, και για να γίνει αυτό στηριχτήκαµε στις σχέσεις που είχαµε µαζί τους.

Στην αληθινή ζωή αυτό κάλυπτε οτιδήποτε µπορείτε να φανταστείτε: από την ενηµέρωσή τους µε διεθνή και πωλησιακά insights, τη γενική καθοδήγησή τους σε επιχειρηµατικό επίπεδο, µέχρι και την παρακολούθηση και τη γρήγορη αντίδραση στις εβδοµαδιαίες αλλαγές στις νόρµες ταξιδιών. Ως αποτέλεσµα, πιστεύω ότι έχουµε γίνει πολύ πιο δυνατοί ως οµάδα και ως κοινότητα Originals, και οι αξίες που χτίζουµε εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει πιο ισχυρές και µας έχουν κάνει όλους περισσότερο ανθεκτικούς.

Σε προσωπικό επίπεδο, ποιο είναι το πρώτο μεγάλο ταξίδι που ονειρεύεστε να κάνετε;

Όπως µπορείτε να φανταστείτε, έχω κάνει πολλές σκέψεις σχετικά µε το τι σηµαίνει ταξίδι για µένα, ειδικά στο πλαίσιο του ατελείωτου lockdown.

Εκτός από τα ταξίδια επανασύνδεσης µε φίλους και οικογένεια, αυτό που έχει σηµασία είναι το προνόµιο και η δυνατότητα µέσα από τα ταξίδια να µπορείς να εντρυφήσεις σε µία άλλη κουλτούρα βιώνοντας κάποια εµπειρία, η οποία θα σε βοηθήσει να το κάνεις µε τρόπο µη συµβατικό αλλά και ταυτόχρονα καθηλωτικό. Έτσι, όταν µπορώ, νοµίζω ότι θα συνεχίσω τις αποστολές χειροτεχνίας που έχω ξεκινήσει στην Ιαπωνία, οι οποίες αφορούν στην εκµάθηση της παραδοσιακής κεραµοποιίας και το πώς αυτή εξελίχθηκε από το νότιο στο βόρειο τµήµα της χώρας κατά τη διάρκεια των αιώνων. Αυτό ήταν ένα από τα πιο σηµαντικά ταξίδια που έχω κάνει.