Δέσμευση Μητσοτάκη: 2.000 ευρώ και αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε στη βουλή για τους μεγάλους κινδύνους του δημογραφικού προβλήματος και κατέθεσε το πρόγραμμα του κόμματος για την ανάσχεσή του.

 

Την ολοκληρωμένη πρόταση της ΝΔ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το δημογραφικό «ζήτημα υπαρξιακό, καθώς η Ελλάδα αιμορραγεί χάνοντας τους ανθρώπους της» και πρόσθεσε: «Θα ήταν ευκαιρία πολιτικής συνεννόησης κατά του τοξικού κλίματος, καταλήγοντας σε κάποιες πολιτικές που χρειάζονται βάθος χρόνου. Θα ήταν ευχής έργο να διαμορφώσουμε κλίμα εθνικής συναίνεσης. Κάποιοι όμως δεν θέλουν».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του παραθέτοντας στοιχεία από την έρευνα της Βουλής που περιγράφουν το πρόβλημα: «Από το 2011 -και για πρώτη φορά μεταπολεμικά- ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται: Από τα 11,1 εκατομμύρια, τότε, βρεθήκαμε πέρυσι στα 10,7 εκατομμύρια. Και αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, οι Έλληνες θα περιοριστούμε στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080. Με άλλα λόγια, λιγοστεύουμε, με δραματικούς ρυθμούς […] Σήμερα, έχουμε, δυστυχώς, έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας σε όλη την ΕΕ -μόνον 1,38 παιδιά ανά ζευγάρι, έναντι 1,60 στην Ευρώπη των 28. Ενώ η φυγή 400.000 νέων -στις πιο δυναμικές ηλικίες και με παραγωγικές δυνατότητες- επιτείνει το πρόβλημα […] Έτσι, ο πληθυσμός μας γερνάει: Το 1951 η μέση ηλικία στην Ελλάδα των 7,6 εκατομμυρίων ήταν στα 30 έτη. Ενώ σήμερα έχει εκτοξευτεί στα 43 έτη. Και παρόλο που σήμερα, οι άνω των 65 συμπολίτες μας είναι το 21% του πληθυσμού, το 2050 αυτή η κατηγορία θα φτάσει το 33%».

Ο κ Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στις συνέπειες της εξέλιξης αυτής, αν δεν ληφθούν μέτρα αντιστροφής: «Αυτή η διπλή βόμβα -λιγότεροι και πιο ηλικιωμένοι Έλληνες- απειλεί το αύριο, όμως, αμφισβητεί και το σήμερα. Όχι μόνο γιατί επηρεάζει τη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας. Αλλά και γιατί ήδη έχουμε μικρότερο αριθμό εργαζομένων που παράγουν όλο και λιγότερο, συρρικνώνοντας την οικονομία. Έτσι, όμως, χάνονται τα κεφάλαια στήριξης των συντάξεων. Και κλυδωνίζεται το σύστημα υγείας και πρόνοιας. Κάτι που, με τη σειρά του, θα διαλύσει και τη συνοχή ολόκληρης της κοινωνίας μας. Με απλά λόγια, υπονομεύεται το μέλλον του έθνους και της χώρας. Γιατί, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, δεν υποστηρίζεται ούτε η κυριαρχία ούτε και η ανάπτυξη ενός κράτους. Και χωρίς ανάπτυξη -δηλαδή, δουλειές, έσοδα και εισφορές- δεν υπάρχουν ούτε μισθοί και συντάξεις ούτε Υγεία και Πρόνοια. Αλλά και ούτε εθνική ασφάλεια. Να γιατί όταν μιλάμε για το Δημογραφικό, μιλάμε για ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το σχέδιο του, που κινείται σε τέσσερις κατευθύνσεις: Μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού. Στήριξη των εργαζόμενων γονέων-κυρίως των γυναικών- και των μεγάλων οικογενειών. Επιστροφή των νέων που έφυγαν. Και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου Ασφαλιστικού.

Ακολούθως, ανέπτυξε, όπως είπε, τα σαφή, χειροπιαστά μέτρα της ΝΔ:

«1ον. Θεσπίζουμε άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού, που δεν πρέπει να αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κανένα νέο ζευγάρι που θέλει να μεγαλώσει την οικογένειά του.

2ον. Το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ακόμη ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι, θα ωφεληθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι που σήμερα διστάζουν να κάνουν παιδιά. Ενώ πρόσθετα κίνητρα δίνονται ειδικά σε ζευγάρια που θα τεκνοποιούν νωρίτερα από τα 30 τους χρόνια.

3ον. Όλα τα βρεφικά είδη, αλλά και τα είδη υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες, θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

4ον. Παιδικοί σταθμοί για όλα τα Ελληνόπουλα στα πρώτα τους χρόνια. Κάθε οικογένεια, λοιπόν, που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό σταθμό, θα λαμβάνει ένα κουπόνι 180 ευρώ το μήνα, για 10 μήνες το χρόνο, ώστε να επιλέγει εκείνη το σταθμό που προτιμά».

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέπτυξε και μία σειρά επιπλέον θετικών μέτρων για την προστασία των νέων γονέων -και κυρίως της νέας μητέρας:

«- Θεσμοθετείται η ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, αντί για τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα.

– Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αυξάνεται η άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες. Και επεκτείνεται η προστασία από απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό. Αυτό θα ισχύει και για τους πατέρες, μόλις αυτοί ανακοινώνουν ότι οι γυναίκες τους κυοφορούν.

-Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης θα περιμένει όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά τη διακοπή για την ανατροφή τέκνων.

– Η ουσιαστική βοήθεια μέσω των παιδικών σταθμών βρίσκει συνέχεια στη σταδιακή εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής: Ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων επεκτείνεται, λοιπόν, παντού -με προγράμματα δραστηριοτήτων και μελέτης, όπως της εκμάθησης και πιστοποίησης ξένης γλώσσας εντός του σχολείου.

– Στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας που παραμένει στο κέντρο κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι θα επαναφέρουμε τα ποσά που η κυβέρνηση περιέκοψε πέρυσι για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά σε ένα σύγχρονο κι αποτελεσματικό «Ασφαλιστικό Σύστημα, ελκυστικό, δίκαιο, και αποτελεσματικό, που να μην επιβαρύνει, αλλά -αντίθετα- να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ανέπτυξε την πρότασή του για την μετάβαση σε ένα ανταποδοτικό-κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως ισχύει σήμερα σε όλη την Ευρώπη, με τρεις πυλώνες:

-Την εθνική σύνταξη για όλους τους Έλληνες και το ανταποδοτικό μέρος των εισφορών τους για κύρια σύνταξη.

-Έναν ατομικό «κουμπαρά» που θα δημιουργεί αποθεματικά και αποδόσεις ανάλογα με τις εισφορές του κάθε εργαζόμενου.

-Και μία τρίτη, εθελοντική πηγή, που θα δημιουργεί ένα πρόσθετο κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη δυνατότητα των συνταξιούχων να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους. Οι επιπλέον εισφορές τους θα προσμετρώνται στο νέο υπολογισμό της σύνταξης, η οποία και θα αυξάνεται αναλόγως.

Ανακεφαλαιώνοντας, είπε ότι οι προτάσεις της ΝΔ συνιστούν «μία συνεκτική θεώρηση του προβλήματος, που περιλαμβάνει ταυτόχρονες πολιτικές για την Κοινωνική Πρόνοια, την Παιδεία, την Υγεία και, βέβαια, την Οικονομία. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα πλήρες και κοστολογημένο σχέδιο».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με επίθεση στην κυβέρνηση: «Η πορεία αυτής της προοπτικής ξεκινά σύντομα. Σε λιγότερο από ογδόντα ημέρες οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους απάντηση σε όσα υπέμειναν εδώ και 4 χρόνια: Στα ψέματα και στους φόρους. Στην ανασφάλεια στις γειτονιές. Στη διάλυση του κράτους με τα χιλιάδες κομματικά ρουσφέτια. Στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Αλλά και στο τοξικό νέφος της συναλλαγής και της λάσπης, που τυλίγει όλο και περισσότερο τη δημόσια ζωή. Στις εκλογές που έρχονται, οι πολίτες ένα μόνο πανίσχυρο μήνυμα θα στείλουν στην κυβέρνηση: Επιτέλους, φύγετε! Και ένα σύνθημα θα απευθύνουν σε εμάς: Προχωρήστε μπροστά».

Σχετικά άρθρα