Δέσμευση των παγκόσμιων ηγετών για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών ως το 2030

Δέσμευση των παγκόσμιων ηγετών για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών ως το 2030
pexels

Οι παγκόσμιοι ηγέτες που συναντώνται στην Γλασκώβη της Σκωτίας στην διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 θα δεσμευτούν σήμερα, ουσιαστικά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου τους, για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών ως το 2030, αν και η δέσμευσή τους αυτή κρίνεται ήδη πολύ μακρινή από τους υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία φιλοξενεί τη διάσκεψη για το κλίμα, η κοινή αυτή δήλωση θα υιοθετηθεί από περισσότερες από 100 χώρες, στις οποίες βρίσκεται το 85% των παγκόσμιων δασών, μεταξύ των οποίων το αρκτικό δάσος του Καναδά, το δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία ή ακόμη το τροπικό δάσος στην λεκάνη του Κονγκό.

Η πρωτοβουλία αυτή που θα λάβει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (16,5 δισεκατομμύρια ευρώ) είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί ο στόχος να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

“Αυτά τα εξαιρετικά οικοσυστήματα –αυτοί οι καθεδρικοί της φύσης– είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας”, που απορροφούν σημαντικό μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, αναμένεται να δηλώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τύπου του.

Τα δάση “έχουν ζωτική σημασία για την ίδια την επιβίωσή μας”, θα προσθέσει. Ωστόσο μειώνονται με “ανησυχητικό ρυθμό” 27 γηπέδων του ποδοσφαίρου κάθε λεπτό.

Μεταξύ αυτών που θα δεσμευτούν βρίσκονται η Βραζιλία και η Ρωσία, χώρες που επικρίνονται για την επιτάχυνση της αποψίλωσης των δασών στην επικράτειά τους, όπως και οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία ή η Γαλλία.

Φιλοδοξίες της Βραζιλίας

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία δέχεται κριτική για την περιβαλλοντική της πολιτική, ανακοίνωσε εξάλλου χθες, Δευτέρα, με αφορμή την COP26 πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 και για την καταπολέμηση της αποψίλωσης.

“Παρουσιάζουμε έναν κλιματικό στόχο που είναι πιο φιλόδοξος, καθώς θα αυξήσουμε από το 43% στο 50% ως το 2030” τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αποσκοπούμε στην επίτευξη “ουδετερότητας άνθρακα ως το 2050”, ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ζοακίμ Λέιτε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2070. Η ανακοίνωση αυτή αναμενόταν με ιδιαίτερη αγωνία καθώς η Ινδία βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον κατάλογο των περιοχών που έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ προηγούνται η Κίνα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες που συναντώνται στην COP26 να πράξουν και να σταματήσουν το “μπλα μπλα” σε διαδήλωση που έγινε στη Γλασκώβη.

Οι επικεφαλής περισσότερων από 30 εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως οι Aviva ή Axa, θα δεσμευτούν επίσης να μην επενδύουν πλέον στις δραστηριότητες που συνδέονται με την αποψίλωση, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Σήμερα σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές προέρχονται από δραστηριότητες, όπως η γεωργία ή η δασική βιομηχανία.

Η νέα δέσμευση κατά της αποψίλωσης απηχεί την “Δήλωση της Νέας Υόρκης για τα Δάση” του 2014, όταν πολλές χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν κατά το ήμισυ την αποψίλωση το 2020 και να τερματιστεί το 2030.

Ωστόσο για μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, ο στόχος για το 2030 είναι υπερβολικά μακρινός και δίνει το πράσινο φως για “μια επιπρόσθετη δεκαετία αποψίλωσης”.

Η δέσμευση 

Η δέσμευση αυτή θα γίνει την επομένη της έκκλησης που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για “να σωθεί η ανθρωπότητα” ενώπιον περίπου 120 ηγετών και χιλιάδων μελών αντιπροσωπειών και παρατηρητών που συναντώνται στην Γλασκώβη για τη διάσκεψη αυτή διάρκειας δύο εβδομάδων για το κλίμα.

“Αρκετά με το να σκοτώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς με τον άνθρακα. Αρκετά με το να μεταχειριζόμαστε την φύση ως αποχωρητήριο. Αρκετά με το να καίμε, να κάνουμε γεωτρήσεις και εξορύξεις ακόμη βαθύτερα. Σκάβουμε οι ίδιοι τους τάφους μας”, προειδοποίησε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της COP26.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, προειδοποίησε παράλληλα για την “ανεξέλεγκτη” οργή των νέων γενεών που θα προκαλέσει μια αποτυχία αυτής της COP26, έξι χρόνια μετά την συμφωνία του Παρισιού.

Αρνητικό μήνυμα από τη Ρώμη: στην σύνοδο κορυφής της G20 το περασμένο σαββατοκύριακο, οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, οι οποίες ευθύνονται για σχεδόν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ουδετερότητα άνθρακα, παραπέμποντας “στα μέσα του αιώνα”.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, όρισε στόχο να επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα το 2060 και ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ δεν μετέβη στην Γλασκώβη.