ΔΕΘ: Master Plan στη Θράκη και ενεργειακό κόστος στα αιτήματα της βιομηχανίας 

ΔΕΘ: Master Plan στη Θράκη και ενεργειακό κόστος στα αιτήματα της βιομηχανίας 
pexels Photo: pixabay.com
"Καμπανάκι" για τις παρενέργειες των πυρκαγιών στην τοπική οικονομία - Τι ζήτησαν στη Θεσσαλονίκη οι παραγωγικοί φορείς 

Με φόντο τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, που προκαλούν πολιτική κόντρα στη Βουλή, παραγωγικοί φορείς τονίζουν την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων στη Θράκη και τις άλλες πληγείσες περιοχές και ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θέτουν σε προτεραιότητα τέτοιες παρεμβάσεις στις λίστες των αιτημάτων τους μαζί με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και των εργοδοτικών εισφορών. 

Ας σημειωθεί ότι με περισσότερα από 810.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, στην πυρκαγιά που μαίνεται για πάνω από δέκα μέρες αποτελώντας τη μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, δεν αρκούν οι άμεσες επιχορηγήσεις. Γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Επιπλέον, όσο είναι σε εξέλιξη η πυρκαγιά οι επισκέπτες της περιοχής την εγκαταλείπουν ενώ ακυρώνονται κρατήσεις και για την επόμενη σεζόν, σύμφωνα με τις ενημερώσεις που φτάνουν στους επιχειρηματίες από τους tour operators. 

Καθώς η τοπική οικονομία κλονίζεται παραγωγικοί φορείς στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό ενόψει της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με τα άλλα αιτήματα κατέθεσαν και προτάσεις για την ανοικοδόμηση της επιχειρηματικότητας. Προτάσεις κατέθεσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος κ.α.

Ειδικότερα η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), πρότεινε Master Plan για την ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη με ορίζοντα υλοποίησης 12 μήνες συστήνοντας, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες. 

Επιπλέον ο ΣΒΕ κατέθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, 8 δέσμες προτάσεων για τη βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι προτάσεις εστιάζουν μεταξύ άλλων στην έλλειψη προσωπικού, τις υποδομές, την ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, τη μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος, τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία.

Ενέργεια και μη μισθολογικό κόστος στο επίκεντρο

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους εστίασε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ο Γιώργος Βλαχογιάννης, Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ). Πρότεινε επίσης μεταξύ άλλων: σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, σιδηροδρομική σύνδεση με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης και προώθηση της κατασκευής πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού -ΠΑΘΕ, που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών.

Να μπει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας ζήτησε και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων (ΟΕΕΘ). Μέσω του προέδρου της Γιώργου Μουτσογιάννη η Ομοσπονδία ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό: μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, πάγωμα οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία προς το δημόσιο, προστασία της επαγγελματικής στέγης με διετή παράταση στα συμβόλαια που λήγουν φέτος, επιδότηση θέσεων εργασίας, απαγόρευση διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επαγγελματίες για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, διευθέτηση της εκκρεμότητας με τις ιδιωτικές εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, επιμήκυνση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις ΛΑΕΚ 1-49, εντατικοποίηση των εργασιών για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ρυθμίσεις οφειλών των επαγγελματιών σε τουλάχιστον 120 δόσεις και μείωση της προκαταβολής φόρου των Ν.Π..

Εξαγωγικές επιχειρήσεις και ανταγωνιστικότητα

Αναφερόμενος στη συνεισφορά των εξαγωγών στην οικονομία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Συμεών Διαμαντίδης, εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη υλοποίησης του “Thessaloniki Logistics Center” στο στρατόπεδο Γκόνου και προέβαλε σειρά αιτημάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μεταξύ των οποίων: 

-ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 

-κατάργηση της εισφοράς του Ν. 128/75 στα δάνεια που αποπληρώνονται από προϊόν εξαγωγής με προτεραιότητα στις χορηγήσεις μέσω του προγράμματος ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ του ECG

-μείωση των χρεώσεων σε υφιστάμενα δάνεια με δυνατότητα σταθεροποίησης επιτοκίου για εύλογο χρονικό διάστημα και διευκόλυνση συμμετοχής επιχειρήσεων σε δημόσιους διαγωνισμούς στο εξωτερικό ως προς την έκδοση εγγυητικών επιστολών,

-διατήρηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων (ΕΦΚΚ) σε δικαιούχους εξαγωγείς και επέκτασή της στο φυσικό αέριο, και 

-αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και στο χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς και της εκπαίδευσης αλλά και στα ειδικότερα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί μετά τις πυρκαγιές στον Έβρο.

Ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων του ΣΕΒΕ είναι επίσης η μείωση του ασφαλιστικού κόστους και ειδικότερα του μη μισθολογικού, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας του Δημοσίου, η αναβάθμιση των υποδομών, η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, η επιχορήγηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η στήριξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και περαιτέρω κίνητρα για την μεγέθυνση των επιχειρήσεων στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.