Deutsche Bank: Aγωγή €152 εκατ. για «στημένη» εσωτερική έρευνα – Στο κάδρο και ο CEO Κρίστιαν Ζέβινγκ
- 16/07/2025, 11:30
- SHARE

Σε νέα δίνη δικαστικών περιπετειών βρίσκεται η Deutsche Bank, καθώς ο διευθύνων σύμβουλός της, Κρίστιαν Ζέβινγκ, εμπλέκεται σε αγωγή ύψους 152 εκατ. ευρώ που εγείρει κατηγορίες για συγκάλυψη και κακοδιαχείριση εσωτερικού ελέγχου σχετικού με υποθέσεις της περιόδου της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η αγωγή, που κατατέθηκε στη Γερμανία από τον πρώην ανώτατο τραπεζίτη της Deutsche Bank, Ντάριο Σιράλντι, ισχυρίζεται ότι ο Ζέβινγκ, τότε επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου, διενήργησε έναν ελλιπή και μεροληπτικό έλεγχο το 2013. Η συγκεκριμένη έρευνα, όπως υποστηρίζεται, αποτέλεσε κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο στην καταδίκη του Σιράλντι και άλλων πέντε στελεχών στην Ιταλία το 2019, για απόκρυψη εκατοντάδων εκατομμυρίων ζημιών της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS).
Αν και οι καταδίκες ανετράπησαν τελικά το 2022 από το Εφετείο του Μιλάνου, που χαρακτήρισε τον έλεγχο της Deutsche Bank «αδιαφανή» και επέκρινε τη χαμηλή στάθμιση του από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η ζημιά στην καριέρα του Schiraldi –σύμφωνα με τον ίδιο– είχε ήδη γίνει. Βάσει της νέας αγωγής ζητείται αποζημίωση για αυτήν τη βλάβη, ενώ όπως αναφέρει το Financial Times, τουλάχιστον ένας ακόμη από τους πέντε πρώην τραπεζίτες εξετάζει ανάλογες κινήσεις στο Λονδίνο.
Η ίδια η Deutsche Bank αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «παραπλανητικούς και ψευδείς ισχυρισμούς που επιχειρούν να πλήξουν τη φήμη των στελεχών της». Επιμένει δε ότι ο έλεγχος «διεξήχθη σωστά, ανεξάρτητα και με επαγγελματισμό».
Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το FT, ο Ζέβινγκ κλήθηκε το 2013 να διερευνήσει γιατί η τράπεζα άλλαξε τον λογιστικό χειρισμό συναλλαγών με την MPS που είχαν γίνει ήδη από το 2008. Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Deutsche Bank, ρίχνοντας όμως το βάρος σε ορισμένους επιμέρους τραπεζίτες. Αν και ο έλεγχος δεν εντόπισε ποινική ευθύνη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν σοβαρές παραλείψεις στη διαχείριση και στην ενημέρωση της διοίκησης για τις συναλλαγές.
Το Εφετείο του Μιλάνου επεσήμανε αργότερα ότι το ίδιο το τμήμα που έπρεπε να ελεγχθεί ουσιαστικά «καθόρισε την έκβαση του ελέγχου», μεταφέροντας την ευθύνη σε στελέχη πρώτης γραμμής αντί να αναγνωρίσει δικά του λάθη. Επιπλέον, η κριτική επικεντρώθηκε και στο γεγονός ότι ο τότε οικονομικός διευθυντής Στέφαν Κράουζε είχε καθορίσει το πλαίσιο της έρευνας.
Αν και η Deutsche Bank αναγνώρισε ότι η αλλαγή στον λογιστικό χειρισμό «αποκλίνει από τη συνήθη πρακτική της αγοράς», υποστήριξε ότι δεν απέκτησε ουσιαστικό οικονομικό όφελος από αυτή. Παράλληλα, τόνισε ότι ο εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος επικύρωσαν τελικά την ορθότητα της αλλαγής.
Η υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο που ο Κρίστιαν Ζέβινγκ προσπαθεί να βελτιώσει τη φήμη της Deutsche Bank, η οποία έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο σκανδάλων την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, οι νέες αποκαλύψεις και οι δικαστικές διενέξεις απειλούν να σκιάσουν και πάλι την εικόνα της μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας της Γερμανίας.