Deutsche Bank: Σε έδαφος κρίσης το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Νοέμβριο – Game changer η Όμικρον

Deutsche Bank: Σε έδαφος κρίσης το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Νοέμβριο – Game changer η Όμικρον
Photo:
Στους μεγάλους χαμένους η τουρκική λίρα, με πτώση -28,7% έναντι του δολαρίου

Σε έδαφος κρίσης βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο τον Νοέμβριο, με την απόδοσή του να καταγράφει αρνητικά πρόσημα (-3,1%). Ωστόσο, σε ετήσια βάση, το ΧΑ βρέθηκε στο +9,1,  όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Deutsche Bank…

Ειδικότερα, ο Νοέμβριος ήταν ένας ταραχώδης μήνας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεδομένης της εμφάνισης της παραλλαγής Omicron του Covid-19. Σε αυτό το πλαίσιο,  28 από τα 38 μη συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία του δείγματός μας που εξετάζει η Deutsche Bank βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου να αποδυναμώνεται λόγω της αύξησης των περιορισμών Covid και του κινδύνου για περαιτέρω.

Μέχρι τότε τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά, με τον Νοέμβριο να αποδεικνύεται ένας «αξιοπρεπής» μήνας. Η πλειοψηφία των υπό εξέταση assets κινούνταν σε θετικό έδαφος – μέχρι που διαδόθηκαν ευρέως τα νέα για τη νέα παραλλαγή. H Όμικρον αποτέλεσε game changer, με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν στροφή και να εισέρχονται μετά από πολύ καιρό σε αρνητικό έδαφος, όπως και οι μετοχές. Από την άλλη πλευρά, τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις καθώς οι επενδυτές μετακινήθηκαν σε ασφαλή καταφύγια, αξιολογώντας την πιθανότητα μελλοντικών αυξήσεων στα επιτόκια, παρόλο που ο πληθωρισμός παρέμεινε ισχυρότερος από ό,τι περίμεναν πολλοί. 

Σε κάθε περίπτωση μένει ακόμα να φανεί σε ποιον βαθμό τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς και αν είναι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και, γενικότερα, πιο επικίνδυνη. Προς το παρόν, οι αγορές αντιδρούν αρνητικά καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών για άλλη μια φορά. 

Στους μεγάλους χαμένους του Νοεμβρίου συγκαταλέγεται το πετρέλαιο, τα futures του οποίου είχαν μακράν τις χειρότερες επιδόσεις από άλλα τα assets που εξετάζει η Deutsche Bank.

Πράγματι, τόσο το αργό WTI (-20,8%) όσο και το αργό Brent (-16,4%) υπέστησαν τη χειρότερη μηνιαία πτώση τους από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού. 

Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις χαμηλότερα δεν οφείλονταν εξ ολοκλήρου στην Όμικρον. Σημαντικό ρόλο στην πτώση του μαύρου χρυσού έπαιξε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να αποδεσμεύσει 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα της χώρας, για να ρίξει τις τιμές.

Ωστόσο, ακόμη και έτσι, το αμερικανικό αργό WTI και το Brent εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή του δείγματος της γερμανικής τράπεζας σε ετήσια βάση, με αποδόσεις +36,4% και +36,2%, αντίστοιχα. 

Στον αντίποδα, τα κρατικά ομόλογα ήταν από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που είχαν θετική απόδοση τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές μετακόμισαν σε ασφαλή καταφύγια, στα οποία δόθηκε πρόσθετη στήριξη από το γεγονός ότι η εμφάνιση της Όμικρον απώθησε την πιθανότητα επικείμενης αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα, ο χρυσός (+2,8%) ήταν το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις. 

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο συνεχίστηκε η κουβέντα για ταχύτερη μείωση των μέτρων τόνωσης νομισματικής πολιτικής, δεδομένου του υψηλότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού, με τον ΔΤΚ των ΗΠΑ να διαμορφώνεται στο 6,2% σε ετήσια βάση και στην Ευρωζώνη στο 4,9%. 

Την ίδια στιγμή, οι σημαντικότεροι παγκόσμιοι δείκτες μετοχών κινούνται κινήθηκαν καθοδικά κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Η αρχή ήταν καλή, με τον S&P 500 να αγγίζει νέο ιστορικό ρεκόρ και τον Dow Jones να ξεπερνά για πρώτη φορά το όριο των 36.000 μονάδων. 

Ωστόσο η άφιξη της Omicron αντέστρεψε την τάση: Ο S&P 500 (-0,7%), ο STOXX 600 (-2,5%) και ο Nikkei (-3,7%) έχασαν έδαφος τον Νοέμβριο σε όρους συνολικής απόδοσης. Στην αγορά συναλλάγματος, η μετακίνηση σε επενδυτικά καταφύγια ευνόησε το δολάριο, το οποίο σημείωσε αύξηση 2% και επέκτεινε τα κέρδη του σε ετήσια βάση, στο +6,7%. Αντίθετα, το ευρώ σημείωσε πτώση, πριν σημειώσει ανάκαμψη, από το 1,12 δολ. στο 1,134 δολ. Στους μεγάλους χαμένους η τουρκική λίρα, με πτώση -28,7% έναντι του δολαρίου, καθώς η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία συνέχισε να μειώνει τα επιτόκια, στο 15%.