Deutsche Bank: Σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Οκτώβριο – Ποια assets υπεραπέδωσαν

Deutsche Bank: Σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Οκτώβριο – Ποια assets υπεραπέδωσαν
epa08315593 An exterior view of the Deutsche Bank at the popular Koenigsallee in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Deutsche Bank temporarily closes around 200 branches for their customers from Tuesday 24 March 2020 due to the corona pandemic. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ελληνικό Χρηματιστήριο «έτρεξε» τον Οκτώβριο με +3,8%, ενώ με όρους 2020, δηλαδή σε ετήσια βάση, καταγράφει απόδοση +12,6%.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών Αξιών τον Οκτώβριο του 2021, ανεβαίνοντας στην κλίμακα των assets που διερευνά η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανάλυση της γερμανικής επενδυτικές τράπεζας, που επιγράφεται Performance Review, το ΧΑ «έτρεξε» με +3,8%, ενώ με όρους 2020, δηλαδή σε ετήσια βάση, καταγράφει απόδοση +12,6%.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, όπως αναφέρει η Deutsche Bank, o Οκτώβριος, σε γενικές γραμμές, ήταν ένας «σταθερός» μήνας, με 22 από τα 38 assets που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» να «κλείνουν» θετικό έδαφος.

Νικητές και χαμένοι

Σε ό,τι αφορά τώρα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, όπως αναφέρει η Deutsche Bank, o Οκτώβριος, σε γενικές γραμμές, ήταν ένας «σταθερός» μήνας, με 22 από τα 38 assets που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» να «κλείνουν» θετικό έδαφος.

Τα εμπορεύματα σημείωσαν ισχυρές αποδόσεις, με τις τιμές του πετρελαίου WTI να «προπορεύονται».

Ανάκαμψη σημείωσαν και οι μετοχές, μετά τις απώλειες που είχαν τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις άσκησαν μεγάλη πίεση στα κρατικά ομόλογα, ενώ άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων υψηλής απόδοσης και του χρέους των αναδυόμενων αγορών, επίσης έχασαν έδαφος.

Ως εκ τούτου, για άλλη μία φορά το 2021, οι τιμές της ενέργειας βρέθηκαν στην κορυφή του δείγματος της Deutsche Bank τον Οκτώβριο, με το πετρέλαιο WTI (+11,4%) να πρωτοστατεί, ενώ το Brent Crude (+7,5%) ακολούθησε κατά πόδας ευρισκόμενο στην τρίτη θέση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κέρδη τους σε ετήσια βάση κινήθηκαν στο +72,2% και +62,9%, αντίστοιχα, με την τελευταία άνοδο να οφείλεται εν μέρει στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, που ενίσχυσε τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Αυτό έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος ζωής των καταναλωτών.

Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο τιμές της βενζίνης βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και χρόνια.

Τούτου λεχθέντος, υπήρξε κάποια ανάπαυλα στην «ανηφόρα» στο τέλος του μήνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν έντονα (-33,7%) όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Putin έδωσε εντολή στην Gazprom να αρχίσει να ξαναγεμίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη από τις 8 Νοεμβρίου.

Παραμένοντας στα εμπορεύματα, ο Οκτώβριος «έδειξε» αυξήσεις των τιμών γενικότερα, λόγω και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο.

Η βιομηχανία χαλκού (+6,8%) είχε τον καλύτερο μήνα της από τον Απρίλιο, ενώ τα πολύτιμα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων του χρυσού (+1,5%) και του ασημιού (+7,8%), παρουσίασαν παρόμοια άνοδο.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο σιτάρι (+6,5%) να αυξάνονται για 5ο διαδοχικό μήνα ευρισκόμενα ξανά στο απόγειό τους από τις αρχές Μαΐου, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο καλαμπόκι αυξήθηκαν +5,9%.

Αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις υπήρξαν τροχοπέδη για τα κρατικά ομόλογα τον Οκτώβριο. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς αυξήθηκε +6 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, στο 1,55%.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση οφείλεται εξ ολοκλήρου στις ισοτιμίες συναρτήσει του πληθωρισμού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά +21 μονάδες βάσης τον μήνα, στο 2,59%.

Αυτό σήμαινε ότι τα ομόλογα υποχώρησαν -0,1% κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ τα κράτη του ευρώ κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα (-0,6%).

Το μόνο που ξεπέρασε τις επιδόσεις ήταν τα ομόλογα του βρετανικού Δημοσίου (+2,4%), τα οποία κατέγραψαν μεγάλα κέρδη, αφού η κυβέρνηση μείωσε τις προγραμματισμένες εκδόσεις της φέτος περισσότερο από το αναμενόμενο.

Χάρη στον πληθωρισμό, τα κρυπτονομίσματα είχαν έναν υπέροχο μήνα – αν και σε αυτό συνέβαλε η έγκριση του πρώτου ETF που συνδέεται με το Bitcoin στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το Bitcoin εκτινάχθηκε (+40,4%), κλείνοντας τον μήνα στα 60.976 δολ.

Σημειώνεται πως λίγες ημέρες πριν είχε είχε αγγίξει νέα ιστορικά υψηλά, στα 66.976 δολ. Άλλα κρυπτονομίσματα είχαν επίσης ισχυρή απόδοση, όπως το Ethereum (+43,6%), το Litecoin (+26,6%) και το XRP (+17,1%).

Κατά τα άλλα, οι μετοχές ανέκαμψαν από τις ζημίες του Σεπτεμβρίου, με τον δείκτη S&P 500 να αυξάνεται +7,0% σε όρους συνολικών αποδόσεων, για να κλείσει τον μήνα σε υψηλό όλων των εποχών.

Αυτή ήταν και η καλύτερη μηνιαία επίδοσή του μέχρι στιγμής φέτος, καθώς ανεβάζει τα κέρδη του δείκτη για το έτος στο +24,0%.

Στην Ευρώπη, ο STOXX 600 σημείωσε επίσης άνοδο +4,7%, ανεβάζοντας τα δικά του κέρδη για το έτος στο +22,4%.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές τραπεζών συνέχισαν να είναι από τις κορυφαία assets σε ετήσια βάση, με τις STOXX 600 Banks να αυξάνεται κατά +6,8% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο +42,4% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.